After-work yoga: cum îți revii fizic și spiritual după o zi grea
23 martie 2021 Timp estimativ: ~2 min.
Fie că stai opt ore la birou sau că ai un job de teren, care implică stat în picioare și alergătură prin oraș, yoga te poate ajuta să-ți recapeți vitalitatea sau, după caz, să te relaxezi.
Exercițiile de yoga (posturi/asane) sunt deosebit de eficiente pentru corp și minte, iar beneficiile lor le vei simți chiar și după o singură ședință. Dacă ai posibilitatea de a crea un spațiu relaxant acasă, cu lumânări, bețișoare parfumate sau muzică ambientală specifică, e cu atât mai bine!
Doar 15 minute de yoga seara, după muncă, nu doar că „șterg” stresul de peste zi și corectează postura, dar te vor ajuta și să dormi mai bine.
Așadar, când ajungi acasă după o zi obositoare la birou, evită să deschizi televizorul și să te tolănești pe canapea! Nu te va relaxa acest obicei, ba dimpotrivă, chiar dacă pe moment ai senzația că este tot ceea ce ai nevoie.
Întinde salteaua de yoga în mijlocul camerei, fă câteva exerciții ușoare sau stai pur și simplu într-o postură care te relaxează pe tine. Vei simți cum mușchii se detensionează, stresul acumulat peste zi dispare și îți recapeți tonusul.
Câteva tipuri de exerciții de yoga pe care le poți face după muncă
1. Exercițiu de respirație
În ziua care a trecut, ai petrecut opt ore dedicându-te jobului, șefului, colegilor, obligațiilor profesionale, fără să-ți conștientizezi respirația. Poți recupera, însă, când ajungi seara acasă pentru că practicarea respirației conștiente eliberează tensiunile acumulate peste zi și corpul se relaxează.
Pune o mână pe abdomen şi cealaltă pe piept. Respiră profund până ce umpli plămânii. Atât inspiraţia, cât şi expiraţia se realizează pe nări. Când inspiri umflă abdomenul, când expiri, abdomenul se contractă. Poţi face trei seturi a câte 15 respiraţii profunde cu pauze între ele.
2. Cat pose / Pisica
Coloana ta va fi prima care se va resimţi după o zi de muncă petrecută pe scaun. Postura Pisica te va ajuta să-ți recapeți flexibilitatea şi să înlături durerile din zona spatelui.
Aşează-te pe genunchi şi palme. Genunchii şi palmele sunt pe aceeaşi linie cu şoldurile şi umerii. Pe inspiraţie, arcuieşte spatele şi priveşte în sus, iar pe expiraţie, cocoşează spatele şi adu bărbia în piept. Efectuează zece repetări.
3. Child’s Pose /Postura copilului
Atunci când durerile lombare nu îţi dau pace, cuibărește-te în această asana extrem de relaxantă. Spatele tău se va alungi vertebră cu vertebră, iar presiunea din zona lombară va fi eliminată.
Stai pe genunchi cu fesele pe călcâie. Întinde palmele şi plasează-le fie în față, fie în spate, pe călcâie. Respiră adânc şi odihneşte fruntea pe podea, în timp ce umerii, pieptul şi partea de jos a spatelui se relaxează.
4. Asana de relaxare
Aceasta postură te ajută să reflectezi asupra corpului tău și să relaxezi toată coloana vertebrală și sistemul nervos.
Stai pe spate. Ridică genunchii la 90 grade şi cu ajutorul palmei drepte, aşează genunchii pe podea în partea dreaptă. Mâna stânga este în linie cu umărul stâng iar privirea o urmăreşte. Apoi schimbă partea.
5. Postura Sfinxului
Aceasta asana este minunată pentru a facilita o poziție corectă a zonei lombare şi pentru a antrena muşchii spatelui.
Întinde-te pe burtă, pune palmele pe saltea, în dreptul capului, şi păstrează antebraţele pe sol. Împinge în braţe, încordează-ţi corpul şi ridică-ţi uşor pieptul de pe saltea, păstrând capul în prelungirea coloanei. Păstrează abdomenul activ şi nu exagera mişcarea spatelui.
6. Shavasana – postura finală de relaxare
În Shavasana, atât mintea, cât şi corpul beneficiază de relaxare. Aici se armonizează energiile generate pe parcursul asanelor, iar corpul intră în etapa de refacere.
Întinde-te pe sol, cu ochii închişi. Depărtează picioarele şi braţele. Palmele sunt orientate în sus. De la degetele picioarelor şi până în creştetul capului, vizualizează fiecare parte a corpului cum se scufundă în profunda stare de relaxare şi regenerare.
Încheie întotdeauna antrenamentul cu o scurtă reflectare asupra iubirii, păcii, recunoştinţei, bunătăţii şi compasiunii, invocă sentimentele ce-ți dau o stare bună și un boost de energie emoțională.