Vitamina care şterge ridurile
13 martie 2020 Timp estimativ: ~2 min.
E considerată Sfântul Graal al remediilor antiaging, și pe bună dreptate: poate pătrunde în piele suficient de adânc pentru a stimula regenerarea celulară și formarea de colagen. Retinolul este forma ei cea mai cunoscută.
Probabil ți-ai dat seama deja că vorbim despre vitamina A. O super-vitamină care, reprodusă în laborator sub formă de compuși pe care pielea îi poate asimila, face adevărate miracole în combaterea ridurilor, vindecarea acneei, înlăturarea petelor pigmentare. Mai mult, conform studiilor, este cea mai puternică vitamină anticancer!
Derivații de vitamina A din creme și serumuri sunt preluați de piele și transformați de aceasta în vitamina A pură ce acționează în profunzime, până la nivel celular, până în nucleul celulei, de fapt, „reprogramând“ celulele cutanate și generând astfel formarea de celule noi, fără „defecte“. Astfel, ridurile, chiar și cele mai profunde, dispar sau se atenuează vizibil, porii se micșorează, producția de sebum este reglată, petele pigmentare sunt șterse. În timp ce alte remedii antiaging sunt mai pricepute la prevenire decât la combatere, Vitamina A poate da cu adevărat timpul înapoi.
Derivații de vitamina A nu sunt însă toți la fel de puternici, iar pielea nu îi poate asimila egal de ușor. Pe etichetele produselor cosmetice îi poți găsi cu diverse denumiri:
1.Acid retinoic, tretinoin
2.Retinaldehidă
3.Retinol
4.Retinyl Palamitate, Retinyl Propionate, Retinyl Acetate (esteri)
I-am împărțit în patru grupe, în funcție de capacitatea pielii de a-i transforma în Vitamina A pură de care are nevoie.
Cel mai celebru dintre toți este retinolul, o formă de vitamina A extrem de utilizată în produsele dermocosmetice, dar abia pe locul trei în privința capacității pielii de a o asimila eficient.
Compușii de la punctul 1 sunt cei mai puternici, pielea îi asimilează imediat, fără să „muncească“ prea mult, dar pe ei nu-i vei găsi în poțiunile cu ambalaje elegante de pe rafturile magazinelor de cosmetice, ci doar în creme farmaceutice, pentru care este nevoie de prescripție medicală. În funcție de nevoile reale ale pielii tale (acnee severă, pete pigmentare întinse, riduri profunde), vorbește cu dermatologul tău despre oportunitatea începerii unui astfel de tratament. Retinoizii fac, după cum spuneam, minuni, dar pot fi în același timp foarte iritanți, iar aplicarea lor pe piele se face după o schemă de tratament prestabilită de medic.
Retinaldehida acționează aproape la fel de eficient precum compușii din grupa 1 și are avantajul că poate fi găsită și în cosmetice pentru care nu este nevoie prescripție medicală.
Dezavantajul major al compușilor de Vitamina A din primele două grupe este potențialul iritant - pot provoca usturimi, descuamări ale pielii, prurit - și de aceea trebuie aplicați cu frecvența și în concentrațiile potrivite fiecărui tip de piele. Expunerea la soare este absolut interzisă pe perioda tratamentului cu retinoizi.
Celebrul retinol, deși nu la fel de puternic precum compușii din primele două grupe, este mai bine tolerat de pielea uscată sau sensibilă și e mai accesibil ca preț.
Esterii din ultima grupă sunt cel mai dificil de asimilat în piele, iar eficiența lor pe termen lung nu este suficient de bine evidențiată în studii clinice.
Atenție! Orice tip de cremă pe bază de Vitamina A ai utiliza, protecția solară este absolut obligatorie. Cremele pe bază de retinol sau retinoizi se vor aplica doar seara, înainte de culcare, o dată la două, trei zile, iar în ziua următoare tenul va fi protejat cu o cremă cu factor de protecție 50.
Pentru evitarea uscării excesive a pielii, înainte de aplicare cremelor sau serumurilor cu Vitamina A, folosește o cremă hidratantă ușoară.