Uleiurile esenţiale şi efectele lor minunate
26 august 2019 Timp estimativ: ~2 min.
Uleiurile esențiale sunt seva din inima plantelor, iar efectele lor asupra sănătății și stării de bine a organismului sunt nenumărate. Iată câteva dintre acestea.
Extractele naturale din plante, adică uleiurile esențiale, înglobează aroma și chimia profundă a plantelor din care sunt extrase.
Uleiurile esențiale sunt obținute prin distilare (prin abur și/sau apă) sau prin metode mecanice, cum ar fi presarea la rece. După extragerea substanțelor aromatice, acestea sunt combinate cu un ulei purtător, pentru a fi creat un produs gata de utilizare.
Modul în care sunt fabricate uleiurile este important, deoarece uleiurile esențiale obținute prin procese chimice nu sunt considerate adevărate uleiuri esențiale. Presarea la rece este metoda prin care se obține un ulei esențial pur.
Cum acționează un ulei esențial
Uleiurile esențiale sunt utilizate cel mai frecvent în practica aromaterapiei. Ele sunt făcute fie pentru a fi inhalate, fie se diluează, pentru a putea fi aplicate pe piele. Nu sunt menite să fie înghițite.
Substanțele chimice din uleiurile esențiale pot pătrunde în organism în mai multe moduri:
- Odată aplicate pe piele, unele substanțe chimice vegetale sunt absorbite. Se crede că anumite metode pot îmbunătăți absorbția acestora, cum ar fi aplicarea în mediu cald sau în diferite zone ale corpului.
- Inhalarea aromelor din uleiuri esențiale poate stimula zonele sistemului limbic, parte a creierului care joacă un rol important în generarea de emoții, comportament, simțul mirosului și memoria pe termen lung. Sistemul limbic este puternic implicat în formarea amintirilor, ceea ce explică de ce mirosurile familiare pot declanșa anumite amintiri sau emoții. Sistemul limbic are, de asemenea, un rol în controlul unor funcții fiziologice inconștiente, cum ar fi respirația, ritmul cardiac și tensiunea arterială. Unele studii susțin că uleiurile esențiale pot avea un astfel de efect fizic asupra organismului.
Cele mai populare uleiuri esențiale
Există mai mult de 90 de tipuri de uleiuri esențiale, fiecare cu propriul miros unic și beneficiile potențiale pentru sănătate. Iată o listă de zece uleiuri esențiale dintre cele mai cunoscute și utilizate:
- Mentă: folosit pentru a stimula energia și pentru a ajuta la digestie.
- Lavandă: e de neîntrecut în alungarea stresului.
- Lemn de santal: folosit pentru a calma nervii și pentru a ajuta la concentrare.
- Bergamotă: reduce stresul și atenuează unele afecțiuni ale pielii, precum eczemele.
- Trandafir: e folosit de secole pentru a îmbunătăți starea de spirit și pentru a reduce anxietatea.
- Mușețel: utilizat pentru îmbunătățirea stării de spirit și pentru relaxare.
- Ylang-Ylang: tratează durerile de cap, greața și afecțiunile pielii.
- Arbore de ceai: e utilizat pentru combaterea infecțiilor și stimularea imunității.
- Iasomie: folosit ca adjuvant în tratarea stărilor depresive și pentru stimularea libidoului.
- Lămâie: ajută digestia, îmbunătățește starea de spirit, combate durerile de cap.