Minimalismul – Arta de a trăi simplu
31 decembrie 2018 Timp estimativ: ~2 min.
Într-o societate bazată pe consum, e greu să trăiești simplu, să renunți la balast. Însă exercițiul de a te mulțumi cu strictul necesar îți poate face viața mai frumoasă... și mai stilată!
Un trend tot mai răspândit în Occident, minimalismul câștigă adepți pe zi ce trece, datorită efectelor sale benefice asupra calității vieții: o casă mai aerisită și mai curată, un buget în câștig, îmbunătățirea vizibilă a stării emoționale. Pentru că într-o atmosferă nesufocată de lucruri de care nu ai nevoie, respiri mai ușor, gândești mai limpede și te simți mai confortabil. Dar să vedem, în câteva cuvinte ce înseamnă minimalism.
În primul rând, trebuie subliniată o idee foarte importantă: minimalismul nu înseamnă și nu trebuie să însemne austeritate sau frustrare. Nu înseamnă să nu-ți satisfaci mici capricii, să nu ai o locuință cochetă sau să nu trăiești îndestulat. Înseamnă doar să-ți identifici corect nevoile și dorințele, pentru a evita shoppingul compulsiv, excesele de orice fel și tendința de acumula obiecte care nu-ți (mai) folosesc la nimic.
#Scapă de tot ce nu ai nevoie
Ok, dar cum știu de ce anume nu mai am nevoie? Simplu. Tot ce ai prin casă și nu utilizezi de mai bine de un an sunt lucruri care nu-ți mai trebuie. Nu este nevoie să arunci: donează hainele pe care nu le mai porți și obiectele pe care – vorba vine – s-a așezat praful. Cel mai greu de dat sunt cele „cu valoare sentimentală“. Ne atașăm de multe lucruri cu poveste, dar abundența lor poate crea o atmosferă apăsătoare, sufocantă. Strânge toate suvenirele și micile obiecte păstrate ca amintire într-o cutie frumoasă, pe care o poți depozita undeva sau o poți păstra la vedere, ca piesă de decor.
#Cumpără doar ce-ți trebuie
Înainte de fiecare sesiune de shopping, fă o listă. Apoi taie jumătate de pe ea! Glumesc. Dar revizuiește, totuși, lista, întrebându-te dacă ai nevoie cu adevărat – o nevoie imediată, profundă, de acel obiect. Încearcă să te limitezi la acea listă – la început e greu, dar cu timpul, îți va intra în obicei. Perioadele de reduceri sunt cel mai mare dușman al traiului minimalist – nu cumpăra ceva doar pentru că e la ofertă; dar când ai nevoie de un obiect, alege cel mai bun raport calitate/preț.
#Aplică legea echilibrului
Asta înseamnă că pentru fiecare obiect nou adus acasă, trebuie să renunți la unul vechi. Ți-ai cumpărat o pereche nouă de blugi? Sigur ai în garderobă una veche, la care poți renunța. Nu acumula, ci reîmprospătează permanent spațiul în care locuiești. Reutilizează, recondiționează, reciclează. Și nu uita că lucrurile au exact valoarea pe care noi le-o dăm, iar cele mai valoroase lucruri sunt cele care nu se pot cumpăra: amintirile, prietenia, dragostea.