Tehnici de relaxare la îndemâna oricui
13 martie 2020 Timp estimativ: ~2 min.
Răspunsul organismului la stres poate duce la probleme de sănătate precum hipertensiunea arterială, iar tehnicile de relaxare sunt un antidot de luat în seamă.
Ca să te relaxezi nu este suficient să-ți propui asta, trebuie să adopți anumite tehnici de relaxare care să te ajute să ajungi la rezultatul dorit: mușchi detensionați, calm, serenitate. Iată câteva metode simple, la care poți apela în fiecare seară sau de câte ori te simți epuizată, copleșită de griji și probleme.
Respiră profund
Controlul respirației este cea mai ușoară și cu efect rapid tehnică de relaxare. Când te confrunți cu o situație sau eveniment stresant, concentrează-te câteva momente asupra respirației.
Respirația profundă, cunoscută și sub denumirea de „respirație abdominală“, umple plămânii și face ca stomacul să se extindă.
Poți respira profund oriunde: stând pe scaun, în picioare sau culcat. Începe prin a respira lung și adânc pe nas. Imaginează-ți aerul inspirat ca fiind un lichid ce-ți umple forma plămânilor. Lasă respirația să-ți umple plămânii în mod natural și nu umfla prea tare burta. Expiră lent pe nas sau pe gură, cum îți este mai confortabil. Repetă de 4-5 ori.
Detensionează progresiv mușchii
Stresul ne afectează pe toți în mod diferit: unii oameni își încordează umerii când sunt stresați, alții își încleștează maxilarul, unii simt dureri de spate. Este posibil să scapi de o parte din această tensiune corporală concentrându-ți pur și simplu atenția asupra corpului tău.
Îți simți umerii tensionați, îi vezi că s-au ridicat? Coboară-i în mod conștient, ca și cum ai refuza să porți pe ei acea greutate apăsătoare. Inspectează-ți apoi mai departe corpul și eliberează, prin mișcări conștiente, toți mușchii pe care îi simți încordați. În limbaj popular, „lasă-te moale“, cu capul sprijinit de spătarul scaunului, dacă ești la birou.
Trage un pui de somn
Au trecut vremurile în care să ațipești un pic în timpul zilei – chiar la birou! – nu era deloc o atitudine privită cu ochi buni. Cercetări recente au demonstrat însă ca power napping e o excelentă tehnică de detensionare mentală, de stimulare a atenției și de creștere a performanțelor profesionale.
Cheia unui power nap eficient este durata acestuia. Una prea lungă te va transpune în modul profund de somn, din care pe timpul zilei te trezești mai obosit decât te-ai culcat, iar un power nap prea scurt nu va avea efectul scontat. Experții sunt de părere că reîncărcarea maximă a bateriilor în timpul unui pui de somn se realizează trecând de la stadiul 1 (acea senzație plăcută că te ia somnul), la stadiul 2 (încetinirea activității creierului). Mai mult nu este recomandat. Deci, cât durează acest proces? La majoritatea oamenilor, între 15 și 20 de minute este ideal, deci setează-ți alarma, pentru a nu a adormi prea profund.