Sfaturi pentru a-ți reface stocul de vitamina D în mai
13 mai 2022 Timp estimativ: ~2 min.
Vitamina D, supranumită și „Vitamina soarelui“, este produsă de organism ca răspuns la expunerea pielii la razele astrului-rege. Iar primele luni însorite sunt perfecte pentru a ne realimenta cu acest prețios element!
Vitamina D este una dintre vitaminele esențiale de care corpul nostru are nevoie. Tot mai multe studii au relevat importanța vitaminei D în protejarea împotriva unei serii de probleme de sănătate, cum ar fi osteoporoza, anumite tipuri de cancer, boli cardiovasculare, boli autoimune, infecții, boli inflamatorii intestinale, tulburări psihologice și tulburări cognitive. Vitamina D este, totodată, o vitamină necesară pentru păr sănătos şi o piele luminoasă.
Medicii spun că multe aceste probleme se pot rezolva printr-o expunere moderată, dar constantă, la soare.
Avem nevoie de doar câteva minute în bătaia soarelui pentru ca organismul nostru să producă vitamina D. Dermatologii ne sfătuiesc că expunerea ar trebui făcută fără să aplicăm creme cu SPF, dar, încă o dată, vorbim de câteva minute. Nu zeci de minute și, în nici un caz, ore, pentru că radiațiile solare dăunează grav pielii.
Mai este luna perfectă pentru a te bucura de beneficiile minunate ale soarelui încă blând, pentru că în lunile de iarnă, când lumina soarelui este slabă, nivelul vitaminei D scade.
Profită de vremea frumoasă și fă plimbări prin parc, du-te și vino de la serviciu pe jos, măcar o parte din drum, sau ieși pur și simplu pe balcon, pentru o scurtă baie de soare. Important e să ieși în aer liber cel puțin zece minute pe zi, în special dacă lucrezi în birouri fără lumină naturală.
Cum ne dăm seama că avem deficit de vitamina D
Principalele semne și simptome ale deficitului de vitamina D sunt: dureri de spate, dureri osoase, slăbiciune musculară, oboseală, vărsături și căderea părului. Riscul de depresie este, de asemenea, legat de deficiența de vitamina D.
Putem ajuta asimilarea vitaminei D și consumând anumite alimente, precum ficat, carne de vită, pește (cod, ton, somon, sardine), iaurturi, portocale, cereale integrale sau gălbenuș de ou.