Terapia prin stretching
19 martie 2021 Timp estimativ: ~1 min.
Stretchingul este o formă de exercițiu fizic care ajută la detensionarea musculaturii sau la flexarea unui anumit tendon, cu scopul de a îmbunătăți elasticitatea musculară.
Exerciţiile de stretching îmbunătăţesc postura, diminuează durerile musculare, articulare şi de spate și pot fi făcute atât acasă, cât și la birou. Specialiștii spun că zece minute de exerciţii de stretching înainte de culcare ne ajută să avem un somn liniştit şi profund.
Stretchingul are foarte multe beneficii, atât de ordin fizic, dar și emoțional. Așadar, poate trata sau atenua afecţiuni ale coloanei vertebrale, spondiloze sau hernii de disc, detensionează mușchii, dar are și o eficiență deosebită în ameliorarea depresiei, reducerea anxietății, creșterea concentrării și o stare de bine generală, datorită „homonilor fericirii” produși în timpul exercițiilor.
Odată cu înaintarea în vârstă, mobilitatea scade, articulațiile devin mai rigide și vine o zi când ne va fi greu să ne facem singure pedichiura, să ne închidem fermoarul de la spate sau să ridicăm un obiect de pe podea. Stretchingul este binevenit și în aceste situații pentru că ne poate ajuta să ne recăpătăm mobilitatea și energia, să devenim mai flexibile și să nu mai cerem ajutorul cuiva atunci când ne îmbrăcăm.
5 exerciții de stretching pentru flexibilitate
Fie că ieși la alergat în parc, că începi un program de pilates pe saltea sau mergi la sala de sport, este foarte important să-ți încălzești corpul câteva minute. Previi astfel accidentările din timpul antrenamentelor.
Mușchii, ligamentele și încheieturile au nevoie de puțin timp pentru a se întinde și a permite o elasticitate mai mare a corpului, ritmul cardiac va crește și corpul este pregătit pentru sport intens.
Exercițiu de stretching pentru gât
Stai în picioare cu mâinile pe lângă corp și îndoaie gâtul ușor către față, până când bărbia atinge pieptul. Rămâi în această poziție pentru cinci secunde, apoi repetă mișcarea, întorcând capul către stânga, apoi către dreapta, pentru a obține o flexibilitate perfectă a gâtului. Respiră adânc și rar, concentrându-te pe bătăile inimii. După trei repetări pentru fiecare parte, gâtul va fi pregătit pentru următoarele exerciții.
Exercițiu de stretching pentru umeri și brațe
Tot în picioare, cu mâinile pe lângă corp și tălpile aliniate cu umerii, atinge cu palma dreaptă umărul stâng. Trage și eliberează brațul drept, folosind mâna stângă, și menține poziția pentru cel puțin zece secunde. Brațele tale vor fi complet încălzite dacă repeți mișcarea de cel puțin două ori pentru fiecare mână în parte.
Exerciții de stretching pentru spate, umeri și mijloc
Din poziția de stat drept în picioare și genunchii foarte puțin flexați, ridică mâinile, pe rând, deasupra capului, ca în exercițiul explicat anterior. Cu mâna dreaptă vei susține cotul stâng și vice-versa, în timp ce îndoi trunchiul în partea opusă celei flexate. Păstrează poziția aceasta pentru cel puțin zece secunde, apoi schimbă partea cu care lucrezi. Repetă mișcarea de cel puțin două ori pentru fiecare parte a corpului.
Exercițiu de stretching pentru abdomen și fesieri
Așază-te în poziția de flotare, apoi împinge pieptul înainte și întinde picioarele la maximum. Simte cum toți mușchii din corp se încălzesc, mai cu seamă cei ai abdomenului și fesierii. Respiră adânc și rămâi în poziție pentru 7-10 secunde, apoi relaxează corpul. Repetă mișcarea de trei ori!
Exercițiu de stretching pentru șolduri și picioare
Pentru acest exercițiu vei sta pe podea, cu piciorul drept întins în față sau strâns sub șezut. Piciorul stâng trebuie să stea îndoit și peste piciorul drept, cu talpa sprijinită de podea. Trage ușor de genunchiul stâng spre umărul opus, apoi schimbă poziția, pentru a lucra și cu celălalt picior. Fiecare exercițiu ar trebui să dureze minimum zece secunde, iar noi îți recomandăm să îl repeți de cel puțin două ori pe fiecare picior în parte.