Ce fel de protecţie solară ţi se potriveşte?
4 august 2020 Timp estimativ: ~2 min.
În sezonul lenevitului la plajă, soarele se poate dovedi un amic cu două fețe. Iar de privirile lui foarte fierbinţi e musai să ne apărăm folosind crema de protecţie potrivită!
La soare, chiar şi cu pielea îmbibată de cremă cu factor de protecție solară ridicat, nu se stă la orele în care, dacă stai în picioare, umbra e mai mică decât statura ta. Cea mai sănătoasă baie de soare o poți face primele ore ale dimineţii, până-n ora 11, şi după amiază, după ora 17.
Iar în funcţie de de tipul de piele şi problemele cu care te confrunţi iată care e protecţia indicată pentru tine:
Piele foarte albă, deloc bronzată – Cremele sau loțiunile cu SPF50 nu trebuie să-ți lipsească din geanta de plajă.
Piele cu multe alunițe și pistrui – idem piele foarte albă, doar că pe alunițe trebuie să aplice crema mai frecvent și mai din abundență.
Piele cu psoriazis - leziunile de psoriazis se vor expune la soare fără protecţie timp de 5-10 minute, zilnic, nu mai mult!
Piele cu pete pigmentare – SPF 50, obligatoriu, iar tratamentul antipete se va întrerupe pe durata vacanţei!
Piele foarte grasă/acneică – o loțiune non-grasă cu SPF 30 ca factor minim. Atenţie, o eventuală arsură solară agravează acneea.
Piele uscată, deshidratată - Se recomandă folosirea unei creme cu SPF 30-50, pentru copii
Piele deja arsă de soare - Expunerea la soare va fi sistată până la vindecarea arsurilor. Pe plajă, chiar şi sub umbrelă, se va folosi o cremă cu protecție ridicată (SPF 50).
Dacă pentru tine sunt valabile două sau mai multe variante ale tipului de piele (de exemplu: albă – cu pistrui), alege protecţia cu factorul cel mai ridicat şi textura adecvată afecţiunii pielii.
Crema sau loţiunea de soare se va aplica cu o jumătate de oră înainte de expunere, apoi la fiecare 2-3 ore şi/sau după fiecare baie în mare ori în piscină.