Secretele pielii ce radiază de frumusețe
2 aprilie 2021 Timp estimativ: ~2 min.
Un stil de viață sănătos și o rutină de îngrijire care să conțină câțiva pași esențiali sunt, pe scurt, secretele pielii frumoase, cu aspect tânăr și radios. Dar să aprofundăm...
Pielea este un foarte bun indicator al stării noastre de sănătate, așa că, atunci când vorbim despre piele sănătoasă, adică hidratată, luminoasă, fără semne de îmbătrânire prematură, vorbim, de fapt, despre sănătatea generală a organismului.
În primul rând, ai grijă la dietă, dacă vrei să întârzii cât mai mult procesul de îmbătrânire a pielii!
Măcar pentru o lună, elimină din dietă pâinea albă, pastele, zahărul și mâncarea procesată și înlocuiește-le cu proteinele vegetale, legumele cu frunze verzi și grăsimile sănătoase. De ce este important pentru piele să mâncăm sănătos? Pentru că legumele oxigenează pielea, iar proteinele ajută epiderma ta să se mențină hidratată.
Cât despre zahăr, află că îmbătrânește pielea, nu doar ne adaugă centimentri în plus la talie. Consumul de zahăr accelerează apariția ridurilor, pentru că grăbește degradarea elastinei și a colagenului din piele, substanțe responsabile cu suplețea, gradul de hidratare și tinerețea epidermei. În doar câteva săptămâni fără zahăr, vei vedea că pielea radiază!
Pe de altă parte, pentru o piele sănătoasă și frumoasă trebuie să dormi mai mult!
Dacă ziua luptă să se protejeze de radiații, vânt, frig, poluare, în timpul somnului e timpul pentru eliminarea toxinelor și regenerare. Când dormim, melatonina pune la treabă celulele stem ale pielii, ce înlocuiesc celulele îmbătrânite cu altele noi. Cea mai bună perioadă pentru acest proces de reparare, când se produc elastina și colagenul, este intervalul 23.00 - 2.00, așa că încearcă să adormi înainte de miezul nopții!
Curăță, exfoliază, hidratează!
Niciodată nu adormi cu fața machiată și chiar dacă ai stat o zi întreagă în casă și nu ai purtat machiaj, curăță tenul! Folosește produse destinate tipului tău de ten, fie că este vorba despre o spumă pentru spălare, o apă micelară sau o loțiune demachiantă. Încheie procesul cu o loțiune tonică sau/și apă termală, mai ales dacă ai tenul deshidratat și simți că te strânge pielea.
O dată pe săptămână, sau chiar zilnic, dacă folosești exfolianți delicați, exfoliază tenul, mai ales dacă ai tenul gras, pentru că excesul de sebum favorizează acumularea celulelor moarte, sufocă porii și astfel pielea își pierde luminozitatea, apar punctele negre și coșurile. Exfolierea conferă pielii un aspect mai sănătos, acel „healthy glow” minunat pe care în machiaj îl obținem cu ajutorul iluminatorului și, în plus, facilitează asimilarea în piele a produselor aplicate.
Totodată, exfolierea regulată previne înfundarea porilor și crește producția de colagen, proteină responsabilă de elasticitatea pielii. Dar atenție, după exfoliere pielea este mai sensibilă cu 50% la acțiunea soarelui, așa că neapărat...
... aplică protecție solară!
Sigur ai mai auzit asta de o mie de ori, dar aplică protecție solară când ieși din casă, chiar și până la magazinul din colț. În orice anotimp. Un dermatolog ar spune că avem nevoie de protecție solară chiar și în casă, pentru că lumina albastră a telefonului, laptopului, televiziorului este și ea nocivă, iar pe piață au apărut deja produse cu SPF care conferă și protecție în acest sens.
Cercetătorii au descoperit că lumina albastră deteriorează fibrele de colagen și elastină mai repede decat o face câteva ore de plajă la orele interzise.
Concluzionând, o piele neprotejată cu o cremă sau chiar și un fond de ten cu SPF minim 30 va suferi, pe termen scurt, de înroșire și arsură solară, iar pe termen lung se va confrunta cu pete pigmentare, îmbătrânire prematură și, în cazurile grave, cancer de piele.