Simboluri cu parfum de noiembrie

Simboluri cu parfum de noiembrie

20 noiembrie 2020 Timp estimativ: ~2 min.

Pentru că suntem în noiembrie, vă propun o incursiune în bagajul de simboluri cu care, în funcție de opțiunile noastre personale, de afinități sau pregătire, putem lucra la dezvoltarea noastră personală.

Există o legătură mistică între noiembrie și numărul 11, număr maestru în numerologie, dar poate mai puțini dintre voi știu că etimologia cuvântului vine din latinescul Novembris mensis, a noua lună. Din punct de vedere metafizic, numărul 11 reprezintă puterile marelui magician al pământului și ne aduce oportunități de regenerare a forței vitale și de revigorare a relațiilor noastre sociale. Nu întâmplător poate, în numerologie, zilele de putere ale lunii sunt reprezentate de 11, 20, 22 și 28 Noiembrie.
Din punct de vedere spiritual, luna noiembrie reprezintă războinicul sacru și acționează ca o oglindă pentru a ne aduce aminte că adevăratele bătălii le ducem cu noi înșine. Este o lună în care ni se recomandă să ne realiniem, să ne recentrăm și să ne regăsim puterea interioară. Este ca și cum o protecție personală se activează în această lună, pentru că numărul 11 nu ne permite să ne retragem privirea și să negăm ceea ce se întâmplă. În noiembrie, acțiunea și conștientizarea sunt cuvintele cheie.
În Grecia antică, noiembrie este luna în care era sărbătorită Chaleika. Dedicată zeiței Atena, cea care s-a dat jos de pe marea mamă șarpe din Creta, această ocazie festivă aducea un omagiu tuturor artizanilor și meșteșugarilor. Ca o conștientizare a cât de multe lucruri consumăm și cât de multă muncă omenească este necesară pentru asta. „Nu uita să-i mulțumești zeiței pentru înzestrări“ este îndemnul lui Ovidiu în Metamorfozem, îndemn pe care l-aș traduce într-o invitație de a ne mulțumi și a mulțumi celor din jur fără de care, probabil, că viața noastră nu ar fi așa cum este astăzi.
În Egipt, în această lună se sărbătoreau Marile Mistere ale lui Isis. Timp de trei zile se puneau în scenă ritualuri care reconstruiau povestea pierderii și învierii lui Osiris, fratele și soțul lui Isis. În prima zi, Isis căuta trupul iubitului, în a doua zi plângea pierderea, iar în a treia zi găsea trupul și îl readucea la viață. Nu seamănă oare asta și cu ciclul vieții? Mesajul care ni se transmite este inutilitatea opunerii de rezistență la pierderi, pentru că – nu-i așa? - fiecare viață are pierderile ei. Dacă totuși simțim această nevoie, mai bine plângem, decât să negăm profunzimea propriilor noastre sentimente, dar într-un final vom descoperi că ceva nou răsare. Orice s-ar întâmpla viața ne va aduce în final schimbarea.
La mijlocul lunii noiembrie, o tradiție japoneză celebrează copii cu vârsta de 3, 5 și 7 ani – îmbrăcați de sărbătoare, aceștia sunt duși la temple, sunt binecuvântați, primesc chiar și prăjiturele apoi revin acasă unde primesc haine noi, haine ce simbolizează responsabilitați noi, mai mari, dar și creșterea statului lor social. Schimbarea hainelor este pentru ei un simbol al aprofundării cunoașterii de sine și al recunoașterii că timpul aduce schimbarea, în mod inevitabil.
Vom încheia această scurtă incursiune cu Hestia, zeița ce reprezenta forța care lega familia și comunitatea, cea căreia i se închina prima și ultima picătură de vin la orice petrecere sau sărbătoare. În luna Noiembrie, grecii antici se adunau pentru a celebra simbolic puterea căminului, a familiei și a prietenilor. Poate că în această lună simțim mai pregnant lipsa anumitor legături sau a apartenenței la o comunitate, un bun moment să o invocăm pe Hestia sau să ne aducem aminte că adevărata comunitate nu se formează doar prin legături de sânge, ci și prin valori și idealuri împărtășite.
O lună noiembrie în care ne căutăm și regăsim puterea interioară.


De Monica Măgureanu, life coach

 

Simboluri cu parfum de noiembrie
Comments