Sfaturi „treze“ pentru un somn bun!
15 ianuarie 2020 Timp estimativ: ~2 min.
Fără câteva ore bune de somn profund, metabolismul o ia razna, sistemul imunitar slăbeşte, psihicul are de suferit. Iată câteva reguli ca să te bucuri de o călătorie binefăcătoare în lumea lui moş Ene.
Când vine vorba de somn, contează cantitatea (să fie minim şapte ore pe noapte, dar nu mai mult de zece, prea mult somn vlăguieşte organismul), dar şi calitatea, pentru ca efectul regenerant asupra organismului să fie unul optim.
Un studiu american a demonstrat că în lipsa unui somn bun, adică somn agitat, cu întreruperi, ori somn de veghe (stare de semiconştienţă), şi în urma insomniilor, în organism au loc modificări periculoase la nivelul genelor. Aşadar, e foarte important să ne asigurăm un somn odihnitor, pe care-l putem obţine urmând pași simpli.
Pregăteşte dormitorul
Un dormitor perfect pentru somn este în primul rând un dormitor aerisit. Dacă e frumos afară, dormi cu geamul deschis, iar dacă e frig, aerisește camera timp de 10-20 de minute înainte de a te băga în pat. O temperatură între 18 şi 21 de grade Celsius e ideală pentru somn.
Lasă electronicele pentru... altă cameră
Scoate din dormitor televizorul, laptopul, tableta şi chiar telefonul mobil, pentru că toate aceste obiecte, chiar aflate în stand by, stimulează activitatea craniană, şi nu într-un mod benefic.
Fă exerciţii uşoare
Câteva exerciţii fizice uşoare pot alunga senzaţia de insomnie şi-ţi induc o stare de oboseală care te îmbie la somn. Cele mai potrivite sunt mişcările de yoga şi stretching – aplecări, întinderi ale membrelor, rotaţii ale capului, rotaţii de trunchi, extensii coloană și braţe. Totuși, nu e indicat să mergi la sală sau la alergat cu mai puţin de patru ore înainte de culcare.
Ai grijă ce mănânci
Alimentele care facilitează un somn bun sunt cele bogate în vitamina B6 – ele stimulează producţia de melatonină, hormon cu efect sedativ. Somonul, tonul şi bananele conţin din plin această vitamină. Şi magneziul e bun pentru somn şi îl găseşti cerealele integrale.
Păstrează o rutină
Adoptă o disciplină a somnului: bagă-te în pat cam la aceeaşi oră (ideal înainte de miezul nopţii), iar înainte de-a te introduce în pijamale, fă o baie caldă în care poţi picura sare de baie sau câteva picături de uleiuri esenţiale cu efect calmant: bergamotă, iasomie, santal. Continuă cu rutina de îngrijire a pielii seara: demachiere (neapărat!), aplicarea cremelor de noapte pentru ten și a unei creme hidratante pentru corp. Aşternuturile din materiale naturale (bumbac sau mătase) lasă pielea să respire şi-ţi asigură un somn odihnitor.