Uimitoarea istorie a Sfântului Nicolae
29 noiembrie 2018 Timp estimativ: ~2 min.
E protectorul celor nevoiași, al copiilor, al marinarilor, al fetelor nemăritate, al oamenilor asupriți. Iată-i povestea și învățăturile prețioase pe care le-a lăsat în urma lui.
Odată, demult, în îndepăratul Orient, trăia un om înstărit, dar pios, episcopul Nicolae. Într-o zi, el a aflat că într-o cetate pe nume Mira, trăia un tată îndurerat că nu are zestre suficientă să-și mărite cu cinste fiicele. Lipsit de orice speranță în mai bine, bărbatul pusese la cale un plan lugubru: să ia zilele fetelor sale și apoi să se omoare și el, pentru a sfârși toți cu demnitate, iar fiicele sale sărace să nu fie nevoite să ajungă la cheremul bărbaților avuți.
Mișcat nespus de durerea acestui tată disperat și îngrijorat de soarta fetelor sale fără noroc, Sfântul Nicolae a poruncit servitorilor săi credincioși să ia cateva pungi cu galbeni și, pe nevăzute, să le strecoare în locuința sărmanei familii.
De câte ori auzea de așezări cu oameni săraci, aflați în pragul foametei și al disperării, Nicolae cel bun și darnic strângea roadele grădinilor și câmpurilor sale și le trimitea acelor năpăstuiți ai sorții: coșuri cu mere și nuci, saci cu grâu, plăcinte coapte de femei harnice și pricepute. Darurile erau lăsate la ferestre, iar oamenii le descopereau fericiți a doua zi.
Astăzi, Sf. Nicolae este în casa lui din ceruri, dar în fiecare an, de ziua lui de naștere, pe 6 decembrie, călătorește spre pământ, călare pe un cal alb – simbol al primei zăpezi din an ce va să vină. Și, cu aceeași discreție și generozitate ca odinioară, lasă daruri în ghete așezate cuminți și curate la ferestre, copiilor și tuturor celor care au nevoie de el.
Imagine blândă a iubirii de aproape și a generozității necondiționate, Sfântul Nicolae a rămas până-n ziua de azi protectorul sărmanilor, al asupriților, al fetelor bune de măritiș, dar și al marinarilor.