Ce ar vrea el să audă de la tine
31 ianuarie 2020 Timp estimativ: ~2 min.
Am fost învăţate că bărbaţii vor fapte, noi suntem mai sensibile la cuvintele dulci. Câteva expresii nu dau însă greș în a gâdila plăcut urechile de Valentine’s Day (sau în orice altă zi) și celui mai dur exemplar masculin.
Studiile arată că în peste 70% din cazuri, femeile ori dau indicaţii precise perechii lor (fă aia, fă ailaltă), ori le comunică dorinţe (vreau aia, vreau ailaltă), ori le fac reproşuri - de ce nu fac aia sau ailaltă. Însă, aşa cum noi aşteptăm complimente, şi bărbaţii sunt sensibili la ele. Aşa cum noi tânjim după aprobări verbale ale diverselor noastre acţiuni şi comportamente, și ei au nevoie de validare a ceea ce fac, simt sau spun.
Dacă în momentul când citeşti asta mi-ai da replica „Păi da, tot noi să le căutăm în coarne“, află că, dacă o faci, o faci (şi) pentru tine. E cea mai dulce formă de manipulare: spune celuilalt ce ţi-ar plăcea şi ţie să auzi. Şi sunt şanse uriaşe să-ţi fie întoarse amabilităţile.
Iată câteva expresii care nu dau greş, mai ales în campaniile de revitalizare a relaţiei.
E bine la tine în brațe
Ai un program încărcat tot timpul – copiii te solicită, mâncarea sfârâie pe foc, şefii te presează cu şedinţele, părinţii îţi cer ajutorul, rubedeniile se anunţă în vizite. Când viaţa ta e un iureş şi-o cursă contra cronometru, recunoaşte – pe cine laşi ultimul pe lista priorităţilor? El pare că se descurcă, îşi vede la rândul lui de obligaţii, de serviciu, de casă, de timpul petrecut cu copiii, dar voi doi, jumătăţile aceluiaşi tot, vă reuniţi abia seara, în pat, rupţi de oboseală. Ar prefera ca, măcar din când în când, să zici stop – el n-o să o facă, doar e capul familiei şi regele responsabilităţilor. Lasă-l într-o zi să fie doar regele tău şi spune-i că nimic nu-i mai important decât să stai aşa, cuibărită la pieptul lui, ruptă de toate cauzele, deadline-urile şi obligaţiile care vă conduc viaţa.
Eşti un om bun
I se spune probabil destul de des că e harnic şi bine pregătit - la job sau că e un tată bun şi-un soţ atent – acasă. Asta dacă e. Dacă, dimpotrivă, nu face faţă responsabilităţilor, i se arată, negru pe alb, unde greşeşte.
Şi totuşi, noi ne îndrăgostim de un om pentru calităţile lui umane, pentru ceea ce reprezintă el ca persoană, pentru latura profundă şi mai greu creionabilă în concret a personalităţii sale. Apoi, uităm de om şi-i validăm doar performanţele. De aceea, un compliment de genul „ai un suflet mare“ sau „eşti un om deosebit“ îi va lumina ziua în momentele în care se simte descurajat de vreo neîmplinire socială sau profesională.
Ce mă bucur că eşti tu!
Sigur că, de când s-a inventat Caller ID-ul, nu mai e o surpriză cine te sună, dar tocmai de aceea, expresia e şi de mai mare impact. Ea îi va arăta dragului tău că apelul lui e unul dorit, aşteptat, salvator chiar. Şi să zicem că te-ar suna iritat şi pus pe harță din vreun motiv oarecare – expresia asta îi va descuraja pe dată pornirile certăreţe şi îl va face să se umfle în pene.
Fără tine nu pot să dorm
Poate că unor bărbați nu le place să fie sufocaţi cu drăgălăşenii, dar sigur le-ar pica tare bine să afle că sunt cei mai buni parteneri de... somn! Însă, în ciuda faptului că fără el în pat te foieşti de pe o parte pe alta şi nu poţi dormi, când se deschide subiectul, săracul om e pus la curent doar cu faptul că sforăie, că ocupă trei sferturi din pat sau că „fură“ pilota. Spune-i deci şi că rău cu rău, dar mai rău fără rău. Şi poate că data viitoare va fi şi el mai atent – dacă nu la sforăit, că e involuntar, măcar să nu mai sucălească sub el toate așternuturile.
Hmm, ce bine arăţi!
Nu numai femeile se dau în vânt după complimente, şi pe bărbaţi îi topeşte câte o remarcă pozitivă la adresa aspectului lor fizic. Şi bărbaţii au complexe, chiar dacă par siguri pe sine, şi ei mai vor să audă şi altceva de la iubitele sau nevestele lor în afară de „vezi că ai cam făcut burtă“.
Cum ţi-a fost ziua?
În familiile românilor se discută seara foarte mult nu despre ce a fost, ci despre ce va fi: ce-o să facem mâine, ce-o să mâncăm, cine va duce copilul la şcoală. Obiceiul de-a povesti la cină întâmplările de peste zi este însă unul demn de urmat, având drept consecinţă detensionarea psihică şi crearea unei atmosfere intime, în care te poţi confesa fără griji.