Cum îți crești nivelul de serotonină în trei pași simpli
14 iunie 2022 Timp estimativ: ~2 min.
Serotonina este substanța responsabilă de starea noastră de bine! Nivelul ei variază în funcție de ceea ce mâncăm, trăim și chiar de expunerea la lumină. Iată cum putem stimula producția hormonului fericirii!
Serotonina este neurotransmiţătorul, mesagerul creierului, pe care majoritatea oamenilor de ştiinţă îi atribuie sentimentelor de fericire. Creşterea nivelului de serotonină constă în adoptarea câtorva obiceiuri destul de la îndemână!
1. Petrece timp în natură
Studiile demonstrează că o doză de verde crud face minuni pentru starea noastră de bine. O simplă plimbare prin pădure sau parc crește nivelul de serotonină. Japonezii au un obicei de a face o pauză de la lucru pentru o plimbare în pădure.
Numit Shinrin-yoku – sau baie de pădure – practica s-a dovedit a avea un efect pozitiv asupra sănătății emoționale și nu numai. Activitatea nervoasă este cu mult îmbunătățită, scade tensiunea arterială și nivelul de cortizol din sânge. Un studiu publicat în revista Environmental Science & Technology a constatat că doar câteva minute de contact cu natura pot îmbunătăți stima de sine crescând, implicit, nivelul de serotonină.
2. Răsfață-te cu un pic de ciocolată
Când ai o zi proastă și tot ceea ce vrei este să tragi draperia și să închizi telefonul, savurează încet o pătrățică de ciocolată, pentru că acest dulce irezistibil conține anadamină, o substanță care ne energizează și ne îmbunătătește starea de spirit. Și este și o sursă de fenilalanină, un aminoacid responsabil de senzația de a simți „în al 9-lea cer“.
De asemenea, pâinea cu brânză, bananele și înghețata ar putea reprezenta un top trei al alimentelor cu efect antidepresiv. Asocierea dintre proteine și carbohidrați este o combinație cu efect de calmare garantat. Aminoacidul numit triptofan, prezent în proteine precum brânza sau carnea de curcan, este un precursor de serotonină.
Există și alimente care conțin serotonină în mod natural: banane, prune, avocado și ananas!
3. Îmbrățișează pe cineva!
„Dragostea creşte serotonina“, spune psihoterapeutul Jenn Mann. „De asemenea, declanşează eliberarea de oxitocină, aceste minunate substanţe chimice din creier care ne cresc buna dispoziţie“. O simplă îmbrăţişare poate face minuni!