Scurtă istorie a exfolierii pielii – oare cum se proceda pe vremuri?
15 februarie 2024 Timp estimativ: ~2 min.
Exfolierea e o practică ce datează de secole, diverse culturi adoptând diferite metode pentru a obține o piele mai fină și mai sănătoasă. Iată cum a început povestea exfolierii pielii!
În Egiptul antic, pielea devenea mai netedă cu ajutorul materialelor abrazive precum particulele de alabastru și piatra ponce – pe care o mai folosim și astăzi pentru exfolierea călcâielor. O combinație de uleiuri de origine animală și sare folosită la spălarea pielii avea acelasi scop: îndepărtarea celulelor moarte și dezvăluirea unui țesut cutanat întinerit.
„When in Rome...“
Romanii, dar și vechii greci preferau pentru exfolierea pielii un amestec de ulei de măsline și nisip – „ingrediente“ prezente din belșug în acele zone. Pentru exfoliere, ei foloseau, de asemenea, un instrument numit strigil: un fel de paletă de metal curbat, cu margini ascuțite, utilizată pentru a răzui pielea și a o curăța în acest fel.
Evul Mediu și... nu prea curat
În timpul acestei perioade, îmbăierea cam ieșise din „modă“, iar grija pentru frumusețea și sănătatea pielii începuse să piardă teren. Cu toate acestea, unele culturi au păstrat tradiția exfolierii pielii cu ajutorul ingredientelor naturale precum sarea și oțetul.
Renașterea frumuseții
Odată cu epoca Renașterii, a renăscut și interesul oamenilor pentru frumusețe și îngrijire personală. Folosirea scruburilor care conțineau zahăr, sare sau migdale măcinate a devenit populară în rândul celor care-și doreau o piele mai fină.
Introducerea substanțelor periculoase
În secolul al XIX-lea, pe măsură ce industrializarea a progresat, au apărut și produsele comerciale de îngrijire a pielii. Din păcate, multe formule de exfoliere a pielii promovate pe scară largă conțineau chimicale dure ce puteau produce leziuni ale pielii, deci făceau mai mult rău decât bine.
La începutul sec. XX, industria frumuseții a continuat să se dezvolte, iar produsele de îngrijire a pielii au evoluat într-o direcție mai bună. Au apărut și au devenit populari pentru efectele lor exfoliante Alfa-hidroxiacizii (AHA).
Către mijlocul secolului trecut, a câștigat proeminență folosirea agenților de exfoliere sintetici, cum ar fi acizii alfa hidroxi (AHA) și beta hidroxi (BHA). Aceste substanțe chimice au oferit rezultate mai controlate și mai consistente în comparație cu metodele de exfoliere tradiționale.
Exfolierea pielii în zilele noastre
Industria de îngrijire a pielii nu s-a oprit din inovație și așa au apărut scruburi mai blânde și mai eficiente. S-a pus accent din ce în ce mai tare pe încorporarea ingredientelor naturale și a practicilor sustenabile în rutinele de îngrijire a pielii.
Astăzi, exfolierea pielii este o practică comună pentru menținerea pielii sănătoase și fine ca mătasea. Piața oferă o varietate de produse de exfoliere, de la exfolianți mecanici la cei chimici, care se adresează diferitelor tipuri de piele și preferințelor consumatorului, până la urmă.
Pentru o piele netedă, plăcută la atingere și un ten luminos, este esențial să alegi metoda de exfoliere care se potrivește cel mai bine nevoilor pielii tale și să o integrezi în rutina ta de frumusețe.