STOP riduri de expresie!
25 martie 2019 Timp estimativ: ~2 min.
Ridurile de expresie pot apărea la vârste foarte fragede. Să vedem cum putem acționa ca ele să devină, pentru mulți ani în șir, o simplă amintire.
Ridurile de expresie se formează în zonele în care mușchii feței se contractă cel mai des: pe frunte, între sprîncene, în colțul extern al ochiului (laba gâștei), pe buza de sus. La început, aceste riduri dispar odată cu... expresia, dar, după un timp, observăm că liniile fine se permanentizează și devin vizibile și atunci când mușchii feței sunt în repaos.
Ce putem face? Să nu mai râdem? Să nu ne mai încruntăm? Să nu ne mai exprimăm sentimentele? Imposibil! Există totuși soluții pentru a întârzia permanentizarea ridurilor de expresie.
Menținerea hidratării tenului
Din primii ani ai maturității (18-20 de ani), hidratarea zilnică a tenului e musai să devină un obicei. Aplicarea unei creme hidratante dimineața și seara, insistând cu un masaj ușor în zonele în care se formează ridurile de expresie, e bine să devină un ritual de la care nu se face rabat. După vârsta de 30 de ani, crema hidratantă ușoară poate fi înlocuită cu soluții mai puternice, antirid, în special pentru zona din jurul ochilor. Un tratament natural pentru ridurile de expresie este menținerea elasticității tenului prin gimnastică facială: folosind degetul mare și arătătorul, ciupește ușor începând de la baza nasului până pe frunte. Continuă cu mișcări de masare a frunții și tâmplelor, a buzei de sus și a șanțurilor nazolabiale.
Eliminarea expresiilor nocive
Unele dintre cele mai dăunătoare mișcări repetitive ale mușchilor faciali sunt cele produse de fumat. Gura se țuguiază de fiecare dată când tragem din țigară, iar ridurile verticale la nivelul buzei de sus – întâi linii fine, apoi șanțuri tot mai adânci – apar, fără excepție, în cazul fiecărui fumător. Renunțarea la fumat este, așadar, benefică nu doar pentru sănătatea, ci și pentru frumusețea de durată a tenului.
Tratarea ridurilor de expresie
Din păcate, ridurile de expresie, odată stabilizate, sunt dificil de combătut – cu ajutorul cremelor antirid, doar le putem atenua. Pentru eliminarea lor, se poate apela la proceduri precum injectarea cu toxină botulinică, procedură cu rezultate excelente în cazul ridurilor de pe frunte, tâmple și dintre sprâncene, umplerea ridurilor cu acid hialuronic (eficientă în zona buzelor și a șanțurilor nazolabiale), dermabraziune, terapii laser, lifting facial chirurgical.