Reparaţii capitale pentru părul degradat
8 decembrie 2020 Timp estimativ: ~2 min.
Să vedem cum putem recunoaște gradul de deteriorare si cum alegem tratamentul potrivit, pentru a reda părului sănătatea și strălucirea!
Deteriorarea părului începe atunci cand stratul lipidic protector din interiorul cuticulei este expus zilnic influențelor externe. Pentru a ști ce fel de tratament trebuie să aplicăm părului deteriorat, este bine să detectăm gradul de deteriorare a firului de păr.
Principalele cauze ale degradării firului de păr
Instrumentele de coafat pe bază de aer cald sau suprafețe încălzite reprezintă principalele cauze ale degradării parului. Stylingul prin care structura firului de păr este deformată termic pentru a obține bucle sau, dimpotrivă, șuvițe perfect drepte, este cel care degradează treptat părul și lasă vârfuri despicate.
La fel, tratamentele chimice agresive - vopsitul și decolorarea - afectează, în timp, structura naturală a firului de păr. Utilizarea procedeelor mecanice de styling într-un mod neadecvat (pieptănarea agresivă a părului, ondularea prea strâns pe bigudiuri) pot dăuna și ele sănătății firului de păr.
Cum recunoaștem gradul de deteriorare al parului
Părul natural deteriorat e sensibil și fragil, are cuticula deschisă (vârfuri despicate) și poate fi cu câteva nuanțe mai deschis la culoare decât în mod natural, chiar dacă nu a fost decolorat niciodată și s-a degradat din alte motive. Are mereu nevoie de tratament cu balsam, pentru a fi descurcat, atunci când este ud.
Părul extrem de deteriorat are cuticula ruptă, linia coafurii e afectată și se încâlcește extrem de ușor. Culoarea nu mai prinde, atunci când încerci să-l vopsești, iar să continui să-l decolorezi e aproape o... crimă!
Ce-i de făcut? Cum tratăm părul degradat?
Primul pas este reîmprospătarea coafurii – tunderea vârfurilor până când se elimină întreaga zonă extrem de degradată. Nu spera să o repari cu produse haircare, de la un anumit nivel de degradare în sus, doar foarfeca este soluția.
Câteva luni, până părul își revine, aplică vopsea doar pe rădăcini (doar dacă ai fire albe). În rest, lasă-l să-și revină sau uniformizează-i culoarea doar cu șampon colorant, fără amoniac sau alte substanțe agresive care să încetinească vindecarea cuticulei.
O dată pe săptămână aplică pe toată lungimea părului, după spălare, pe părul umed, o mască de păr hrănitoare, și las-o să acționeze 20 de minute sub un prosop cald. Limpezește apoi părul cu apă călduță, nu foarte fierbinte. În zilele în care nu aplici masca, folosește după fiecare șamponare cu un șampon blând, un balsam de păr. Lasă-l să acționeze cât timp te speli pe corp, apoi clătește.
Dacă ai părul lung, dormi cu el prins într-un coc lejer sau în coadă împletită, pentru a evita frecarea prea agresivă cu fața de pernă. Cel mai bine e să dormi pe o față de pernă de mătase naturală.