ASMR: ce este și cum te ajută să dormi mai bine
11 martie 2022 Timp estimativ: ~2 min.
În ultimii ani, fenomenul ASMR a luat amploare și dovadă stau clipurile YouTube cu milioane de vizualizări. Pe de altă parte, mulți dintre noi ne-am bucurat dintotdeauna de efectele ASMR, dar poate că nu știam că se cheamă așa!
ASMR este prescurtarea pentru Autonomous Sensory Meridian Response și se referă la o senzație plăcută, pe care multe persoane o experimentează când aud anumite sunete cum ar fi trecerea mâinii prin păr, atingerea unghiilor de un pahar sau șoapte delicate spuse la ureche. Denumirea oficială de ASMR a apărut în 2010, fiind introdusă de Jennifer Allen, însă gesturile, cuvintele și senzațiile pe care le produc ne sunt cunoscute dintotdeauna.
De câte ori nu am adormit la poveștile citite în șoaptă de bunici, de câte ori n-am simțit că ne cuprinde o toropeală plăcută de la foșnetul paginilor de cărți sau reviste sau atunci când cineva ne mângâie părul...? Toate aceste gesturi și tipuri de sunete (denumite white noise) sunt și ele forme de ASMR.
Stimulii care declanșează senzațiile plăcute sunt variați și diferă pentru fiecare persoană în parte. În timpul sesiunilor ASMR, cei mai mulți oameni simt furnicături plăcute și relaxante (tingles) ce pornesc din creștetul capului, coborând apoi spre ceafă și umeri.
Anumite persoane se relaxează imediat ce aud valurile mării sau sunetul ploii, alții când li se vorbește în șoaptă. Sunt oameni care simt cum stresul se diminuează pe măsură ce privesc persoane care tund părul, aplică tratamente cosmetice, fac manichiura, machiază sau tatuează.
Orice mișcare lentă a mâinii, însoțită de sunete plăcute, de frecvență joasă, poate fi considerată o tehnică ASMR și conferă relaxare celor pasionați de acest fenomen. Inclusiv împăturirea unui șervețel sau călcarea hainelor. În clipurile ASMR, toate aceste sunete sunt amplificate cu ajutorul unor microfoane speciale, foarte performante.
Sunetul pur al degetelor care ating paginile unei cărți vechi oferă o percepție senzorială care, atunci când nu există și alte surse de stimulare, are un efect de liniștire a minții și inducerea unui sentiment profund de relaxare. Și somn, dacă te lupți cu insomniile.
Nu toată lumea simte furnicături plăcute de la stimulii audio-vizuali, însă chiar și în lipsa acestora, ASMR oferă beneficii. Pentru mulți oameni, ASMR are un efect relaxant, îi eliberează de stres și agitație, ajută la inducerea stării de somnolență. Evident, ce place cuiva poate fi deranjant pentru altcineva - de exemplu, șoaptele. Unii preferă vocile suave, alții liniștea.
Pentru a identifica sunetele, gesturile și imaginile care te relaxează, poți urmări diverse clipuri ASMR pe YouTube sau poți ține o socoteală a tot ceea ce știi că ți-a produs o senzație plăcută la un moment dat, în viața de zi cu zi. Ulterior, poți căuta doar acei stimuli, pentru a-ți da bine seama ce impact au asupra ta și dacă te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine.