E timpul pentru un gomaj – cum se face şi ce trebuie să eviţi!
24 septembrie 2019 Timp estimativ: ~2 min.
Exfolierea sau gomajul pielii, atunci când este făcută ca la carte, dezvăluie o piele netedă, radiantă și cu aspect mai tânăr, dar incorect executată, poate face rău tenului atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Să vedem ce să scris pe coloanele cu „Așa DA“ și „Așa NU“ când vine vorba de gomaj.
Nu există un consens real între medici dermatologi/cosmeticieni cu privire la cât de des să ne exfoliem pielea, deoarece depinde de fiecare tip de piele în parte și de clima zonei în care trăim. Recomandarea generală ar fi ca gomajul să se facă o dată sau de două ori pe săptămână, acordând o atenție deosebită modului în care se comportă pielea după procedură. Dacă simți că pielea devine mai sensibilă, se înroșește ușor și se irită des, mărește perioada dintre două exfolieri.
În zonele cu climă mai rece sau în lunile de iarnă, pielea are nevoie de mai puțină exfoliere decât în lunile mai calde și mai umede. Atât exfolierea excesivă, cât și exfolierea insuficientă lasă urme pe piele: cea din urmă împiedică absorbția vitaminelor și mineralelor din produsele cosmetice, pielea devină ternă și lipsită de acel glow sănătos. Prea multă exfoliere poate priva țesutul de grăsmile naturale, tenul devenind ușor iritabil și sensibil.
Cum, unde și de câte ori exfoliem pielea
Există mai multe moduri de a exfolia pielea. Exfolierea mecanică folosește frecarea pentru a îndepărta pielea moartă cu ajutorul unor perii de curățare sau bureți ce pot fi utilizați zilnic în aplicarea/îndepărtarea produselor demachiante sau cu ajutorul măștilor exfoliante ce conțin mici granule de sare marină, tărâțe de grîu etc.
Există apoi exfolierea chimică – aceasta, spre deosebire de exfolierea mecanică, folosește diferite concentrații de acizi, cum ar fi acidul glicolic, care, odată aplicați pe piele, au efect de îndeprtare a straturilor superficiale ale acesteia. Concentrația substanței acide din produsul exfoliant trebuie să dicteze cât de des poate fi utilizat acesta și în ce condiții: exfolianții slab concentrați pot fi folosiți mai des, chiar și în tratamente executate la tine acasă, iar cei de concentrații mari se vor manipula doar de către un specialist, într-un salon cosmetic.
Pielea grasă poate necesita exfolieri mai frecvente, iar lunile mai calde pot justifica frecvența crescută. Gomajul tenului uscat, pe de altă parte, se va face rar și cu precauție, întrucât deja avem de-a face cu un ten fragil și sensibil.
Așa DA
1. Începe prin a-ți exfolia tenul o dată pe săptămână, seara cu un exfoliant blând.
2. Adaptează frecvența exfolierilor tipului tău de ten: în cazul tenului gras, nu exfolia mai agresiv, ci mai des.
3. Keep it simple. Rutinele simple, cu produse naturale funcționează cel mai bine.
4. Aplică întotdeauna protecție solară după exfoliere!
5. Întrerupe imediat utilizarea oricăror produse care îți irită pielea.
Așa NU
1. Nu exfolia pielea cu substanțe prea agresive și, cu siguranță, nu exfolia pielea în fiecare zi.
2. Nu aplica prea multă presiune atunci când realizezi gomajul folosind o metodă mecanică.
3. Nu exfolia niciodată pielea iritată – îi vei face mai mult rău decât bine!
4. Nu exfolia pielea care a suferit recent un tratament cu laser și nu te expune la soare/solar timp de cel puțin o săptămână după exfoliere.