Spălarea părului – trei mituri desfiinţate!
24 octombrie 2019 Timp estimativ: ~2 min.
Spălarea părului e un subiect pe cât de simplu, pe atât de complicat când vine vorba de obiceiuri și prejudecăți transmise din generație în generație.
Iată care sunt cele mai răspândite trei mituri și cum le-au desființat cele mai noi produse și tehnici de îngrijire a părului.
1. Șamponarea frecventă îngrașă părul
E ca și cum ai spune că dacă faci baie des, te murdărești mai repede. Nu are niciun sens, nu-i așa? Pe de altă parte, folosirea unor produse nepotrivite tipului tău de păr – de fapt, tipului tău de scalp – pot duce la îngrășarea/uscarea rapidă a pielii capului. Aceeași situație se poate produce și din cauza hormonilor sau stresului. Ce poți face este să apelezi la spălarea părului cu produse delicate și cu formule curate, făra sulfați, silicon și alte substanțe cu efect iritant.
2. Părul se obișnuiește cu același șampon
Un șampon bun nu încetează să-și facă bine treaba pentru că părul se obișnuiește cu el. Dacă șamponul tău nu mai oferă rezultatele dorite înseamnă, cel mai probabil, că starea și nevoile părului tău s-au schimbat. De exemplu, te-ai tuns scurt, după ce mult timp ai avut părul lung sau, dimpotrivă, ți-ai lăsat părul să crească. Sau ți-ai vopsit părul mai des, l-ai îndreptat cu placa, ai adoptat tehnici de styling noi. Și vremea poate avea o influență (aerul este mai umed sau mai uscat decât de obicei), la fel starea ta de sănătate sau trasformările hormonale. Părul se usucă sau se îngrașă mai repede, cade mai mult, își schimbă textura, pierde volum din multiple cauze, dar printre ele nu se numără șamponul preferat. Dacă observi schimbări – și nu în bine – încearcă să modifici frecvența spălărilor sau aplelează la produse adaptate noilor cerințe ale părului tău.
3. Clătirea cu lămâie sau oțet face părul mai strălucitor
Acest obicei poate că era binevenit pe vremea bunicii, dar nu-și are rostul în zilele noastre. Pe vremuri, înainte de apariția șamponului modern, părul se spăla cu săpun de casă. Acesta lăsa pe păr o peliculă alcalină, care-l mătuia, și de aceea clătirea acidă, cu lămâie sau oțet, neutraliza acest depozit alcalin și reda părului strălucirea. Șampoanele moderne nu creează un film alcalin, astfel încât limpezirea părului cu substanțe acide nu mai este necesară. Un balsam sau o mască de păr cu formulă hrănitoare vor hidrata cuticula și părul va deveni pe dată mătăsos și strălucitor.