Căderea părului – prevenire şi soluţii
24 octombrie 2019 Timp estimativ: ~2 min.
Când firele de păr care se pierd în mod natural ajung să fie mult mai numeroase decât cele noi, menite să le înlocuiască, putem spune că ne confruntăm cu problema căderii părului. Din fericire, există soluții.
Când firele de păr care se pierd în mod natural ajung să fie mult mai numeroase decât cele noi, menite să le înlocuiască, putem spune că ne confruntăm cu problema căderii părului. Din fericire, există soluții.
Statisticile spun că una din patru femei ajunge, într-un moment al vieții ei, să observe foarte multe fire de păr dimineața, pe pernă, sau chiar smocuri ce cad în urma pieptănatului. Căderea părului, în cazul femeilor, poate avea următoarele cauze:
- Deficiențe nutriționale, în special carența vitaminei D
- Dereglări hormonale
- Disfuncții tiroidiene
- Problema ovarelor polichistice
- Tratamentele contraceptive
- Moștenirea genetică
- Înaintarea în vârstă
- Stresul
Ce se poate face
După cum se observă, lista de posibile cauze e lungă - de aceea, primul pas în caz de cădere îngrijorantă a părului este un consult medical și efectuarea unui set complet de analize. Iată cum putem acționa modificând rutina de îngrijire a părului:
Alege produsele potrivite părului tău
Este extrem de important ca șamponul și balsamul să fie alese în funcție de tipul de păr și, mai ales, de tipul de scalp! Frecvența spălării părului trebuie reglată și ea în consecință. De exemplu, dacă un scalp uscat e spălat prea des, asta poate duce la căderea părului, sau dacă un scalp seboreic nu e curățat de trei ori pe săptămână, rezultatul poate fi același: prea multe fire de păr rămase pe perie. Mai mult, asigură-te că folosești șampon și balsam de calitate, nutritive, fără sulfați, parabeni și silicon.
Evită tratamentele chimice și termice
Vopsirea regulată, îndreptarea cu placa, folosirea ondulatorului sau chiar a foehnului duc, în timp, la degradarea părului și chiar la căderea lui abundentă, în special dacă există condiții favorizante precum cele din lista de mai sus. Evită, pentru o vreme, aceste tratamente agresive pentru păr. Înlocuiește vopseaua permanentă cu un șampon colorant, uită de placă, ondulator sau bigudiuri și usucă-ți părul liber sau cu foehnul setat pe cea mai mică temperatură a jetului de aer cald. Folosește, după fiecare șamponare, un balsam de păr nutritiv și, o dată pe săptămână, o mască de păr.
Masajul scalpului ajută
Pe lângă efectul său relaxant, de înlăturare a stresului, masajul scalpului stimulează circulația sangvină și previne căderea părului. De asemenea, favorizează absorbția de nutrienți din produsele de îngrijire.
De 3-4 ori pe săptămână, fă-ți singură un masaj al scalpului, cu mișcări blânde, timp de câteva minute, folosind un scrub pentru scalp, care elimină celulele moarte, curăță, hrănește pielea capului, prevenind astfel căderea părului.