Călătorie în vremea pandemiei - cum ne adaptăm noii realități
8 iunie 2021 Timp estimativ: ~2 min.
Restricțiile s-au mai relaxat, multe țări și-au deschis granițele pentru turiști, însă nu uita că un prim pas pentru o vacanță fără griji este verificarea regulilor proprii țării în care vrei să călătorești.
Plecarea în vacanță pe timp de pandemie nu (mai) este misiune imposibilă, chiar dacă multe restricții de călătorie sunt încă în vigoare.
O regulă comună tuturor țărilor este testul COVID negativ, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de ajungerea la destinație. Așadar, ia în calcul că oriunde ai merge în vacanță, pe lângă pașaport și asigurare de sănătate (mai nou și asigurare COVID, care îți asigură despăgubire în caz de îmbolnăvire), ai nevoie și de un test negativ, pentru a putea călători.
Însă, unele țări permit intrarea turiștilor pe teritoriul lor cu dovada vaccinării sau, după caz, cu cea care atestă că ai fost infectat cu COVID-19 cu cel mult 180 de zile în urmă.
Și nu uita masca de protecție! În avion, dar și autocar, este obligatorie purtarea ei, atât în România, cât și în majoritatea celor mai populare destinații de vacanță ale românilor.
Atenție la carantină!
Dacă mergi în străinătate, verifică dacă intrarea în țara de destinație sau în țările de tranzit se face fără carantină sau dacă trebuie să faci un test înainte. Unele țări pot impune măsuri de autoizolare, de carantinare și de depistare a contacților pe o perioadă de până la 14 zile, precum și teste suplimentare pentru COVID-19, după caz, în aceeași perioadă.
Carantinarea și testarea suplimentară la sosire sau după sosire ar trebui să le fie impuse în special călătorilor care sosesc dintr-o țară terță în care a fost depistată o variantă a virusului care suscită îngrijorare.
În baza normelor UE, pasagerii și călătorii au dreptul de a alege între vouchere sau rambursarea în numerar pentru biletele (de avion, tren, autobuz/autocar și feribot) sau pachetele de servicii de călătorie anulate.
Ce ne-a învățat pandemia
O situație globală nedorită și care ne-a făcut să ne temem pentru sănătatea noastră și a celor dragi poate avea și părți bune? Da! Datorită pandemiei, ne facem planuri de călătorie cu mai multă minuțiozitate, dar și mai multă deschidere, culegând mai multe detalii despre locul în care vrem să ajungem și căutând destinații cu restricții mai relaxate și pericol de îmbolnăvire redus redus, la care poate nu ne-am fi gândit până acum. Un alt efect benefic ce ar trebui păstrat și după ce pericolul de virus trece este respectarea spațiului personal al celui de lângă noi. Cei doi metri regulamentari păstrați nu de frică, ci din considerație pentru intimitatea celui din fața noaastră, la coadă, la cumpărături, sau a familiei vecine, pe plajă. Iar pandemia ne-a mai învățat să purtăm mereu în geantă un gel dezinfectant care să omoare virusurile și bacteriile și care să ne parfumeze plăcut pielea mâinilor în orice moment avem nevoie de o porție de prospețime.