Activități outdoor care îți sporesc nivelul de fericire
21 mai 2021 Timp estimativ: ~2 min.
Nu este un mit faptul că sportul înseamnă fericire, ci un fapt demonstrat științific! În timp ce ne plimbăm cu bicicleta sau cu rolele, alergăm în parc sau înotăm, ne crește nivelul de serotonină- unul dintre hormonii fericirii.
Pe măsură ce integrăm exercițiile fizice în rutina zilnică, vom începe să ne simțim mai energici, mai relaxați și vom avea o stare de spirit mai bună. Și, implicit, vom fi și mai sănătoși din punct de vedere fizic.
În timpul exercițiilor fizice, fie că este vorba despre cardio, înot, fotbal sau volei, corpul eliberează chimicale precum endorfinele, care acționeaza ca un analgezic împotriva durerii și declansează un sentiment plăcut în organism.
Specialiștii au descoperit că starea pe care o ai după o sesiune de alergat sau ciclism este asemanatoare cu euforia, adică un sentiment de maximă fericire, sentimente pozitive, stres aproape în totalitate diminuat.
Fă sport când ești obosit!
Atunci când alergăm, mergem cu bicicleta sau facem un tip de activitate fizică outdoor, tindem să fim mai fericiți și mai puțin stresați. Deși pare firesc să sărim peste ora de sport atunci când suntem foarte obosiți, procedăm greșit. Dimpotrivă, un pic de sport te scapă cel mai rapid din stres, oboseală, și-ți oferă un boost de energie!
Fă un test și ieși la o tură de jogging în parc după o zi obositoare la birou și vei vedea cât de bine te simți ulterior!
Explicația? Sportul crește nivelul de serotonină și, în același timp, scade și nivelul de cortizon din organism, hormon care este eliberat atunci când suntem stresați. Un nivel scăzut de cortizon înseamnă mai puțină anxietate și mai puțin stres.
După ce faci sport, e ca și cum ai da un restart întregului organism și ai avea parte de un nou început.
Tenisul îți menține inima sănătoasă
În primul rând, tenisul te ajută să te menții în formă pentru că arzi în jur de 1000 de calorii într-o oră. Mai mult, un studiu realizat de Universitatea Harvard a arătat că posibilitatea de a dezvolta boli de inimă este mai redusă cu 56% dacă joci tenis trei ore pe săptămână.
Tenisul contribuie la întărirea inimii, mușchilor și oaselor.
Pe de altă parte, forța fizică, rezistența, agilitatea, viteza și flexibilitatea vor fi îmbunătățite dacă joci fotbal!
Înotul este una dintre activitățile fizice în timpul căreia lucrează toți mușchii corpului. Acesta combină antrenamentul de rezistență cu cel cardio și ajută și la întărirea capacității pulmonare.
Rolele te ajută să obții o bună condiție fizică pentru că lucrează asupra echilibrului și al centrului de greutate, îți îmbunătățește mobilitatea, reflexele, îți întărește rezistența și îți reglează ritmul cardiac.