Cum te eliberează muzica de stres când muncești
30 septembrie 2022 Timp estimativ: ~2 min.
Muzică la birou, în timp ce muncești? De ce nu?! Dacă medicii pot opera în timp ce ascultă muzica preferată (și nu doar în filme!) și susțin că se pot concentra mai bine astfel, putem încerca și noi!
Muzica s-a dovedit a fi o terapie antitres foarte eficientă, iar studiile care demonstrează acest lucru nu sunt deloc puține. Folosită în scop terapeutic, muzica reduce stresul, atenuează atacurile de panică și poate induce calmul și relaxarea. La nivel fiziologic, terapia prin muzică de calitate încetineşte pulsul și ritmul cardiac, scade tensiunea arterială şi reduce nivelul hormonilor de stres. Pare fix ceea ce ne trebuie într-o zi stresantă la birou!
Sigur, fiecare este liber să asculte ceea ce îi place, pentru că tu știi cel mai bine ce gen te emoționează, energizează, calmează sau te trimite în zona de confort. Important este să ascultăm un gen muzical care ne face bine, altfel muzica poate spori stresul și agitația.
Melodii care-ți schimbă în bine dispoziția
O serie de cercetări realizate în acest sens au stabilit ce tip de muzică are efecte benefice asupra stării de spirit. Spre exemplu, sunetele naturii sunt folosite pentru relaxare şi destindere emoţională şi psihică. Dar și clipocitul de apă sau picurii de ploaie sunt deosebit de liniștitori pentru anumite persoane!
Studiile mai arată că și muzica religioasă și cea clasică fac minuni pentru persoanele depresive şi obosite.
Concertul Nr. 5 de Beethoven şi Uvertura Parsifal de Wagner sunt doar două recomandări pentru persoanele agitate care vor un efect de calmare la nivelul sistemului nervos. Se poate asculta Noctura de Chopin, Clar de Lună de la Debussy, Oda Bucuriei de Beethoven, Mica Serenadă de Mozzart, Corul Pelerinilor de Wagner sau Patetica de Ceaikovski.
Pe de altă parte, o melodie de opt minute, compusă de o echipă de cercetători şi de trupa Marconi Union din Marea Britanie, numită „Weightless“, este considerată „cea mai relaxantă“ piesă muzicală, având efecte în a reduce semnificativ anxietatea.
Atenție, însă, ce tip de muzică ascultați la birou, pentru că anumite ritmuri vă pot moleși! Cercetătorii Universităţii McGill din Montreal au demonstrat, experimental, că ascultarea unei melodii plăcute stimulează secreţia de hormoni ai plăcerii, precum dopamina, care influenţează major starea de spirit. Astfel, unele persoane îşi pot creşte nivelul de energie într-o zi dificilă cu ajutorul muzicii, pe când altele pot folosi această artă pentru a se elibera de emoţiile negative.