Cum îți afectează LUNA somnul
26 martie 2021 Timp estimativ: ~2 min.
Ceea ce până nu demult părea un mit și era considerată o superstiție e acum un fapt dovedit științific: ritmul nostru circadian este oarecum sincronizat cu fazele lunii!
Iar atunci când nu reușești să închizi un ochi toată noaptea sau ai un somn agitat, să nu te mire dacă vei constata, ulterior, că a fost Lună plină!
Noi, oamenii, tindem să credem că am reușit să controlăm cumva natura, iar utilizarea luminii artificiale pentru a ne regla – sau mai degraba, deregla somnul este un mare exemplu în acest sens. Dar se pare că există unele forțe ale naturii de care nu putem scăpa...
Un astudiu efectuat în Elveţia arată că în nopţile cu Lună plină adormim mult mai târziu decât de obicei, chiar și în cazul celor care au un program strict privind ora de culcare. Faza somnului profund se reduce cu circa 30% şi scade nivelul melatoninei, hormonul care favorizează somnul și reglează ciclurile de veghe.
În plus, cercetările arată că bărbaţii sunt mai sensibili decât femeile la fazele Lunii și adorm mult mai greu atunci când este Lună plină.
„Ciclul lunar are o influență asupra somnului uman, chiar dacă nu vedem Luna, iar participanților la studii nu li s-a spus dacă este sau nu Lună plină“, au declarat speciliștii ce au coordonat un studiu elvețian ce a demonstrat legătura dintre Lună și somn.
Pe de altă parte, influența Lunii asupra animalelor, în special cele marine, este binecunoscută, în condițiile în care Luna plină reglementează comportamentele de reproducție.
Există voci care spun că forţa gravitaţională exercitată de Lună modifică efectele gravitaţiei asupra glandelor şi organelor corpului uman.
Și dacă în privința Lunii nu putem schimba nimic, avem la îndemână metode... pământești pentru a ne îmbunătăți calitatea somnului:
- eliminarea televizorului și a altor aparate electrice din dormitor;
- păstrarea telefonului la o distanță de doi metri, nu la capul patului sau, mai rău, sub pernă; folosirea jaluzelelor sau a unei draperii care să blocheze lumina naturală;
- un odorizant de cameră cu aromă de lavandă, pulverizarea așternuturilor cu parfum de lavandă;
- evitarea alimentelor dulci după ora 19.00. Despre cafea sau băuturi acidulate după ora 16.00 nici nu mai încape discuție!