Există viață și în afara ecranelor! Trăiește-o!
27 octombrie 2022 Timp estimativ: ~2 min.
Suntem dependenți de ecrane, avem acces la internet oriunde, conturi pe toate rețelele de socializare și multe seriale care ne țin cu sufletul la gură. Și timp pentru viață... tot mai puțin!
Studiile arată că o persoană își verifică telefonul, în medie, de 58 de ori pe zi, iar pandemia din ultimii doi ani ne-a țintuit și mai mult în fața ecranelor.
Izolarea ne-a făcut dependenți de seriale, rețele de socializare și jocuri online, iar timpul petrecut pe internet la nivel global este mai mult decât dublu, el variind între 50-70%.
Dependența de rețelele sociale este din ce în ce mai mare, iar specialiștii trag semnale de alarmă cu privire la creșterea problemelor de sănătate mintală și pierderea interesului pentru activități creative.
Obținerea de aprecieri și distribuiri pe rețelele de socializare oferă sistemului de recompensă al creierului același impuls de dopamină.
Rețelele sociale nu înlocuiesc interacțiunile sociale din viața reală, așa că multe relații au fost afectate de izolarea aceasta în online. Ce putem face? Să bei o cafea cu o prietenă, față în față, în locul unei conversații de ore întregi pe chat.
Luarea unei pauze de pe rețelele de socializare ar putea ajuta la îmbunătățirea calității somnului, prin reducerea nivelului de anxietate, pentru că a fost demonstrat faptul că dependența de telefon/laptop are legătură cu insomnia și chiar depresia.
Așadar, citește o carte, fă o plimbare în parc, fă sport în aer liber, ieși cu o prietenă la mall sau la masă, culcă-te devreme fără să verifici contul de Instagram, ia-ți un animal de companie, mergi la sală, înscrie-te la un curs de gătit sau de dans. Orice fel de activitate te poate ține departe de ecranul telefonului e binevenită!
O idee bună poate fi dezactivarea notificărilor
Cu cât îți verifici mai des telefonul, cu atât devine mai obișnuit și șansele să crească dependența de telefon se măresc.
Ieși din grupurile de pe Whatsapp și mai câștigi câteva zeci de minute pe zi. În acest fel, nu ești bombardat de mesaje pe tot parcursul zilei.
Creează-ți un nou obicei de a lăsa dispozitivul la încărcat în altă cameră. Vei adormi mai devreme decât de obicei și nici nu-ți vei începe ziua verificând zeci de notificări.
De multe ori folosești telefonul prea mult în timpul tău liber și ajungi să nu mai ai timp de alte activități, de familie. Încearcă să stai fără aplicații și alte distracții pe care le aveai pe telefon și să îl folosești doar pentru apeluri și mesaje SMS timp de 30 de zile.