Intermittent fasting - cum funcționează și cum ajută frumuseții pielii
29 martie 2022 Timp estimativ: ~2 min.
Postul intermitent și-a câștigat popularitate în ultimii ani și asta pentru că este mai mult decât o dietă: are efecte extraordinare și asupra pielii, nu doar a siluetei!
Postul te poate duce cu gândul la înfometare, dar nu este vorba despre asta! Nu este o dietă, ci un model alimentar în care contează mai mult când mâncăm decât cantitatea de mâncare.
Studiile au arătat că intermittent fasting are efecte benefice în cazul pacienţilor cu diabet şi boli de inimă, poate reduce nivel colesterolului, influenţează procesul inflamator, declanşează regenerarea celulelor stem, întărește imunitatea și are efect anti-îmbătrânire.
Care este explicația
Când ești sătul, insulina crește, iar acest lucru reprezintă un semnal pentru stocarea grăsimii. Dacă ești în post, insulina este scăzută, corpul transformând grăsimea în energie.
Metoda 16/8 este printre cele mai apreciate când vine vorba despre postul intermitent, pentru că este ușor de urmat, mai ales dacă incluzi în post orele de somn de peste noapte. Aceasta înseamnă că sărim peste micul dejun și mâncăm doar de-a lungul a opt ore, după care 16 ore sunt de pauză, nu bem decât apă. De exemplu, mâncăm între 8.00 și 16.00 și postim, deci, de la ora 16.00 până a doua zi la 8.00 dimineața.
Cum ajută postul intermitent pielea
Restricția calorică crește numărul celulelor stem ce au rol în regenerare. De asemenea, postul are și rol antiinflamator. Pe lângă scăderea în greutate și întărirea sistemului imunitar, postul intermitent ajută pielea prin detoxifiere. Astfel, pielea devine mai curată și luminoasă, iritațiile dispar, ridurile fine se atenuează.
Unii experți văd postul intermitent ca pe un probiotic natural, care asigură o floră intestinală sănătoasă, iar acest lucru se reflectă direct în aspectul pielii: în timp, tenul își recapătă luminozitatea și elasticitatea.
În plus, organismul secretă serotonină în timpul postului intermitent, dar și melatonină, „hormonul tinereții“, care întârzie, deci, îmbătrânirea pielii și are și rol antioxidant. Melatonina este mai puternică decât vitamina C, E și betacarotenul!
Totodată, studiile arată că intermittent fasting antrenează autofagia, proces prin care celulele folosesc proteinele uzate, învechite şi disfuncţionale pentru a produce energia necesară funcționării organismului şi stimulează regenerarea țesuturilor. Și a pielii, evident!