Mango – beneficiile unui fruct-rege
14 februarie 2020 Timp estimativ: ~1 min.
În plină iarnă, să facem cunoștință cu un fruct exotic, somptuos, cu pulpă delicioasă și cu uimitoare beneficii pentru sănătate și frumusețe! Iată câteva dintre ele:
Originar din India, mango a fost cultivat pentru prima dată în India de Nord-Est, Bangladesh și Myanmar, în urmă 25-30 de milioane de ani. Numit și regele fructelor, mango are locul său de cinste în istoria acelei părți a lumii, fiind unul dintre puținele fructe menționate în scripturile religioase hinduse. Se spune și că mango se număra printre fructele preferate de Buddha. El obișnuia nu doar să le consume, ci și să mediteze în prezența liniștită și luxuriantă a arborilor de mango. În secolul al XVI-lea, exploratorii portughezi au fost cuceriți de uimitorul mango din Kerala, încât au luat și fructe, și semințe, și le-au dus în Africa.
Așa s-a răspândit mango în toată lumea și, odată cu el, cele mai populare beneficii ale sale:
Ajută la digestie
Fructul de mango conține enzime care ajută la digestia și asimilarea proteinelor și, de asemenea, a fibrelor, cele care mențin tractul digestiv funcțional și eficient. Fibrele dietetice ajută la scăderea riscului de boli de inimă și diabetului de tip 2, iar un mango verde e mai bogat în fibre decât un mango foarte copt.
Întărește sistemul imunitar
Poate o să te surprindă să afli că un mango de dimensiuni medii conține până la două treimi din aportul zilnic recomandat de vitamina C! Acest puternic antioxidant ajută la stimularea imunității și la prevenirea răcelii / gripei.
Protejează vederea
Includerea fructului de mango în dietă poate ajuta, de asemenea, la protejarea sănătății ochilor. Mango-urile sunt bogate în beta-caroten și stimulează producerea de vitamina A, vitamină esențială pentru sănătatea generală a ochilor, prevenind astfel degenerarea oculară legată de vârstă sau pierderea vederii.
Curăță pielea
Mango e bogat în vitamina C și vitamina A, ambele vitamine fiind esențiale pentru regenerarea pielii. Consumul acestui fruct ca parte a unei diete-tratament are, de asemenea, efect exfoliant și de îndepărtare naturală a celulelor moarte, pentru un ten mai curat, cu pori desfundați.
De gustul dulce și aroma exotică a fructului de mango se pot bucura cu moderație și diabeticii, întruct acesta are un indice glicemic relativ scăzut. Mai mult, mango e bogat în fibre alimentare, calitate ce ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.