Ţi-e frică să fii fericită?
14 februarie 2020 Timp estimativ: ~2 min.
Ți se pare uneori că tot ce ți se întâmplă e prea frumos pentru a fi adevărat? Atingi soarele cu mâna și ți-e teamă că te arzi?
Fericirea poate fi resimţită uneori drept o povară şi apare, involuntar, tendinţa de a te feri din calea ei. Iar motivele pentru care se întâmplă asta sunt dintre cele mai... umane:
Te simţi vinovată
Ţi-e mai uşor să te deschizi în faţa celor din jur atunci când suferi, dar ți-e teamă să nu-i stânjeneşti pe alţii cu fericirea ta, de parcă ai fi făcut ceva greşit? Această temere apare în cazul celor crescuţi în ideea că grijile și suferinţa au o noblețe aparte, iar bucuria e ceva frivol. „Şcoală și muncă, nu distracţie!“, aud unii copii de la părinții care pun în antiteză noţiuni ce nu se exclud reciproc, ci se pot competa de minune. De aici, frustrările viitorului adult, învăţat să sufere în văzul lumii și să se bucure pe furiş. Îngăduie-ţi să fii fericită – meriţi! Iar prietenii adevărați îți vor sta alături nu doar la nevoie, ci mai ales în clipele de „insuportabilă“ fericire.
Ţi-e teamă că se va sfârşi
Ca să te bucuri de cerul albastru fără teama inevitabilului nor, ideal e să nu gândești în extreme. Da, orice are un sfârşit, deci şi euforia resimţită la un moment dat. Important e ce rămâne după vâlvătaie. Lui „foarte bine“ nu-i urmează, în mod automat, „foarte rău“. Viața nu-i făcut doar din alb şi negru, trebuie să învăţăm să savurăm şi nuanţele de gri, să reglăm maşinăria aşteptărilor, să conştientizăm că destinul are, invariabil, şi culmi, şi văi.
Simţi că pierzi controlul
În timp ce necazurile au greutate și un contur bine creionat, și le gestionăm mental cu uşurinţă, eterica fericire pare că ne scapă printre degete. Pentru că o asociem mereu cu situații care nu depind strict de noi însene. „Sunt fericită dacă mă iubeşte“. „Sunt fericită dacă primesc mulţi bani“. „Sunt fericită dacă intră copilul la facultate“. Când fericirea noastră depinde doar de alţii, apare senzaţia că pășești pe nisipuri mişcătoare. De aceea, cu cât vom găsi în noi mai multe resurse de fericire – generate doar de propriile decizii şi acţiuni – cu atât sentimentul acesta minunat va fi mai trainic şi mai durabil.