5 paşi către un stil de viaţă eco-friendly

5 paşi către un stil de viaţă eco-friendly

20 aprilie 2020 Timp estimativ: ~2 min.

Un stil de viață mai prietenos cu natura nu presupune mari sacrificii, e nevoie doar de conștientizare a problemelor de mediu și de un pic de creativitate!

Dacă te-ai hotărât să trăiești mai în pas cu trendul ecologic și să pui nevoile pe termen lung ale planetei mai presus de imediatele nevoi sau capricii zilnice, iată cinci pași simpli pe care îi poți face, pentru început, în acest sens.

 

1.Păstrează ambalajul și fii creativă
Depinde de noi să păstrăm lumea frumoasă și putem începe chiar azi! Alege să nu arunci recipientele din sticlă care au găzduit produsele tale preferate: dă-le o nouă viață cu idei noi de design. Astfel, sticlele goale de la creme, exfoliante și uleiuri de duș pot deveni splendide vaze, ghivece sau sfeșnice!
Sticla este 100% reciclabilă, în timp ce plasticul are nevoie de 500 de ani pentru a se descompune în natură. Prin reciclarea/reutilizarea sticlei în locul folosirii de nou material brut, nivelul de poluare se reduce cu 20% și poluarea apei cu 50%.

 

2.Fă smart shopping
Pe scurt, cumpără mai rar, mai puțin și mai de calitate. Poți aplica și regula celor zece zile: cînd crezi că-ți dorești foarte tare un anumit produs, așteaptă zece zile înainte de a-l cumpăra și vezi dacă încă îl mai vrei. Astfel, eviți cumpărăturile făcute în cantitități mari sau dintr-un impuls de moment. Shoppingul compulsiv se cere înlocuit cât mai rapid cu smart shopping (să cumperi mai rar, mai de bună calitate și pe termen mai lung), întrucât cifrele devin îngrijorătoare în acest domeniu:
35% din microparticulele de plastic nebiodegradabile din oceane provin de la textilele din material sintetic
Micro-plasticul reprezintă 31% din poluarea mediului marin
Industria modei este responsabilă pentru 10% din emisiile de carbon – poluează mai mult decât zborurile comerciale și transportul maritim la un loc!


3.Citește on-line
E adevărat, nimic nu poate înlocui mirosul de hârtie proaspăt tipărită, dar și pomii care se taie pentru a fi fabricată celuloza sunt greu de înlocuit. Gândește-te că lucrul cel mai important la o carte sau un articol de ziar este conținutul, nu suportul pe care citești, iar frumusețea cuvintelor, acuratețea informației sau măiestria metaforelor pot fi gustate la fel de bine prin lectură on-line. Dacă ești totuși adepta lecturii convenționale, bibliotecile sunt mereu o idee bună, la fel și schimbul de cărți, ziare și reviste între prieteni.

 

4.Apelează la plase de pânză
Sunt și mult mai șic decât cele de plastic primite de la supermarket! Păstrează mereu în poșetă o sacoșă de pânză pe care o poți utiliza de câte ori este nevoie, la shopping. Iar dacă totuși se întâmplă să ai nevoie de o pungă de plastic pentru transport, amintește-ți că și aceasta poate fi folosită de mai multe ori, iar apoi își poate sfârși „cariera“ pe post de sac menajer.

 

5.Fă drumurile scurte cu bicicleta sau pe jos
Când drumul e prea lung să fie făcut pe jos, dar suficient de scurt să-l parcurgi pe două roți, o plimbare cu bicicleta sau pe jos va face bine și aerului, care nu va mai fi poluat cu gaze de eșapament, și siluetei tale.

 

Ce mai poți face din dragoste pentru planetă

  • Folosește sacoșe de pânză în locul pungilor de plastic
  • Refuză pungile de plastic la piață. În special pe cele gratuite, subțiri - sunt cele mai periculoase și sunt interzise deja de către UE.
  • Sprijină producătorii locali, alegând să cumperi produse din România, în locul celor importate
  • Plantează un copac. Sau mai mulți!
  • Alege să primești facturile online
  • Selectează gunoiul de acasă în: gunoi menajer (materii organice), sticlă, plastic, carton. Intereseaza-te dacă în localitatea ta gunoiul se colectează selectiv și, dacă nu, anunță Garda de Mediu.
  • Nu irosi apa. Nu irosi electricitatea.

 

5 paşi către un stil de viaţă eco-friendly
Comments