Cum să arzi fără efort caloriile de vacanţă
28 august 2020 Timp estimativ: ~2 min.
Caloriile nu se ard doar dacă asuzi ore în şir la sală sau dacă te abţii de la bunătăţi. Cu o dietă sănătoasă, plus câteva trucuri, e mai simplu decât crezi să scapi de kilogramele în plus cu care te-ai întors din concediu.
E foarte important ce mănânci, dacă vrei să slăbeşti, dar şi cum mănânci. Acel sistem buclucaş numit metabolism funcţionează diferit de la o persoană la alta: în cazul unora e mai leneş, iar al altora mai activ. Iar când metabolismul dă randament maxim, arderile sunt mai bune, caloriile ingerate se transformă mai mult în energie şi mai puţin în grăsime depusă pe şolduri.
Resetează rapid metabolismul
În primul rând, obişnuieşte-te să faci zilnic câteva exerciţii care să-ţi pună în mişcare toţi muşchii (dansează, de exemplu). Un alt truc, pentru revigorarea metabolismului, e să bei, cât poţi de des şi cu înghiţituri mici, apă rece. Studiile au demonstrat că dacă-ţi intra în obicei să bei opt pahare mari cu apă, dintre care unul dimineaţa, pe stomacul gol, funcţionarea metabolismului va deveni cu 30% mai eficientă. Pentru un strop de savoare şi un plus de vitamina C, strecoară în pahar şi o felie groasă de lămâie.
Nu te feri de grăsimile bune
Cercetările nutriţioniştilor au scos la iveală importanța grăsimilor bune când vine vorba de slăbit cu uşurinţă. Nu te speria deci de grăsimi! Cele sănătoase, consumate îndeosebi la micul dejun, fac minuni pentru siluetă. Iată ce poţi degusta la prima oră:
- omletă din două ouă, preparată cu o linguriţă cu ulei de măsline;
- o felie de pâine integrală unsă cu puţin unt de arahide;
- o jumătate de avocado şi o felie subţire de brânză;
Schimbă câteva obiceiuri alimentare
Dacă eşti genul care nu poate ţine o dietă strictă sau eşti împotriva dietelor pentru slăbit şi a stresului generat de ele, nu-ţi rămâne decât să reduci aportul caloric prin modul în care prepari alimentele şi prin disciplina felului în care iei masa. Iate câteva reguli simple care, odată implementate în rutina ta zilnică, vor da cu siguranţă rezultate:
- Treci pe integral! Înlocuieşte făina albă cu făina integrală, chiar şi când faci prăjituri – ies la fel de gustoase! De la alb la negru e indicat să treci şi când vine vorba de pâine, paste, orez.
- Mestecă bine mâncarea. Dacă mănânci pe fugă, digestia ta are de suferit, plus că vei mânca mai mult decât ai nevoie, întrucât alimentele nu rămân timp suficient în contact cu papilele gustative, iar sistemul nervos va fi anunţat mult mai târziu că te-ai săturat.
- Mizează pe caloriile negative. Unii nutriţionişti spun că sunt un mit, alţii sunt de părere că există alimente pentru a căror digestie arzi mai multe calorii decât cele conţinute de alimentul respectiv. Nu te costă însă nimic să încerci să le introduci în dieta ta zilnică, mai ales că este vorba despre legume şi fructe. Dintre legume, prefera conopida, broccoli, varză dulce, ardeiul gras şi iute, ridichiile negre, ţelina, iar fructul campion la calorii negative este ananasul – dar atenţie, nu din compot, ci proaspăt!