Bronz natural vs. autobronzant – ce alegem?
21 iunie 2019 Timp estimativ: ~2 min.
Pentru a găsi răspunsul potrivit fiecăreia dintre noi, să punem în balanță avantajele și dezavantajele fiecărei metode.
De ani buni, trendurile în beauty și sănătate încearcă să impună ca ideal de frumusețe pielea albă ca laptele, însă plajele încă sunt pline de oameni care încearcă să se bronzeze. Sau, dacă nu apelează la soare, apelează la... tub! E limpede că pielea ciocolatie nu va ieși prea curând din modă, însă putem alege în mod informat metoda de a o obține, dacă suntem la curent cu avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.
Pentru acest articol vom elimina din start metoda solarului – expunerea pe termen scurt la o concentrație mare de radiație UV s-a dovedit a avea mai multe dezavantaje decât avantaje pentru piele – riscul de cancer fiind cel mai important dintre ele. Tot mai mulți medici dermatologi ne recomandă să renunțăm la această metodă de bronzare, extrem de agresivă cu pielea și cu întreg organismul, în general (în urma ședințelor repetate de solar, ochii și sistemul imunitar au de suferit).
Bronz de la soare
Bronzul reprezintă, în esență, scutul de apărare al pielii împotriva agresiunii razelor solare. În timp ce noi ne relaxăm pe șezlong, pielea duce o adevărată luptă. Sub acțiunea razelor UVA și UVB, ea începe să producă melanină – pigment natural care detemină închiderea la culoare a țesutului cutanat.
Avantaje
Bronzul obținut prin expunerea treptată, moderată la soare durează mult timp și are o culoare plăcută. Pentru a te bronza uniform, fără arsuri și fără să te cojești, alternează expunerea câte zece minute la soare, pe fiecare parte, cu zece minute de stat la umbră, pentru a permite pielii să se răcească și să-și recapete forțele de a se autoproteja. Crema cu factor de protecție solară cât mai ridicat este obligatorie.
Soarele înlesnește asimilarea de vitamina D (dar avem nevoie doar de zece minute de expunere zilnică la lumina soarelui printr-o scurtă plimbare, nu este nevoie să ne bronzăm)
Băile de soare atenuează durerile articulare și inflamațiile.
În urma expunerii la soare este stimulată secreția de endorfine, hormonii stării de bine.
Dezavantaje
Expunerea abuzivă la soare, fără pauze și fără creme cu SPF duce la arsuri ale pielii, insolație, îmbătrânire prematură, agravarea unor probleme cutanate, risc de dezvoltare a celulelor canceroase.
Bronzul obținut din dorința de a „lua tot soarele“ într-o singură zi de plajă este neuniform, nu rezistă, se cojește rapid. Pentru a ajuta pielea să-și păstreze cât mai mult timp și cât mai uniform nuanța ciocolatie, ai grijă să o hidratezi din belșug atât înainte, cât și după expunerea la soare.
Bronz cu autobronzant
Autobronzantele sunt produse cosmetice care conțin ingrediente active precum dihidroxiacetona (DHA), ce acționează asupra straturilor superficiale ale pielii, colorând epiderma.
Avantaje
În funcție de puterea autobronzantului și de tehnica de aplicare (care se îmbunătățește prin exercițiu), poți obține peste noapte un bronz intens precum cel obținut după două săptămâni de plajă.
Substanțele autobronzante nu afectează straturile profunde ale pielii și nu cresc riscul de apariție a cancerului cutanat.
Folosind autobronzant, poți arăta în orice anotimp ca abia întoarsă dintr-un concediu într-o țară exotică.
Dezavantaje
Bronzul obținut cu autobronzant se ia după câteva dușuri și necesită reaplicare la două, trei zile.
Apa clorizată a piscinei, apa sărată a mării și transpirația degradează rapid culoarea obținută cu autobronzant și duc la aparița petelor inestetice.
Înainte de folosirea autobronzantului este necesară exfolierea și hidratarea pielii, pentru a evita hiperpigmentarea acesteia în zonele aspre – coate, genunchi. Cum spuneam, tehnica de aplicare este foarte importantă pentru obținerea unui rezultat plăcut ochiului: aplică autobronzantul cu grijă să nu ratezi nicio porțiune de piele și masează până la absorbția completă a acestuia. Folosește mănuși speciale sau spală-te bine pe mâini după fiecare aplicare.