5 motive pentru care să-ţi pregăteşti o cadă fierbinte
24 septembrie 2019 Timp estimativ: ~2 min.
De multe ori preferăm un duș rapid unei băi cu spumă, dar să vedem de ce ar fi indicat să ne înfrângem comoditatea și să ne oferim, măcar o dată pe săptămână, acest binemeritat răsfăț.
Dincolo de beneficiile care țin de igiena personală, ritualul băii are valențe mult mai speciale, ne oferă ocazia de a petrece timp de calitate noi înșine și de a ne deconecta de la ritmul, uneori prea alert, al unei vieți pline de evenimente care se succed cu repeziciune. Când te relaxezi în cada de baie, oprești timpul, dilați secundele și dai voie minții să călătorească în locuri în care își poate găsi liniștea. În plus, baia...
1.Are efect antiaging
Conform studiilor dermatologice, baia reduce semnele de îmbătrănire precoce a pielii și atenuează acneea adultă. În timpul băii, nivelul de cortizol – hormonul stresului – scade, reducându-se astfel și pericolele asociate unui nivel ridicat al acestuia. Pentru a beneficia pe deplin de efectul antiage al băii, ai grijă să-ți hidratezi bine pielea după aceea cu o loțiune sau un unt de corp.
2.Calmează durerile musculare
Știm cu toții că temperaturile mai înalte fac bine mușchilor care dor, și de aceea, toamna și iarna e bine să apelăm la terapia cu băi fierbinți. Adaugă în cadă sare de baie – aceasta ajută și ea la relaxarea musculară și la calmarea crampelor.
3.Poate reduce nivelul de zahăr din sânge
Dacă medicul tău ți-a zis că ar fi cazul să-ți ții glicemia sub control, nu te panica și mai bine... pregătește-ți cada! Studii recente au relevat faptul faptul că o baie fierbinte are efect de reducere a nivelului de zahăr din sânge. Acesta crește imediat după ce mâncăm, iar dacă este prea ridicat, poate fi semn de diabet. Bineînțeles, băile fierbinți nu pot înlocui o dietă sănătoasă, săracă în zaharuri, dar o pot completa în mod fericit.
4.E excelentă pentru piele
E adevărat că apa fierbinte are efect de deshidratare a pielii, și de aceea mulți dintre noi sunt de părere că dușul e o opțiune mult mai sănătoasă. Hmm... ambele variante pot fi dăunătoare sau benefice, depinde de calitatea ritualului abordat. Când vine vorba de baie, deshidratarea poate fi evitată prin îmbogățirea apei din cadă cu uleiuri esențiale, săruri de baie sau chiar lapte și miere (rețeta Cleopatrei), ingrediente care transformă apa din cadă într-un mediu ce hrănește, hidratează și protejează pielea. Ai grijă doar ca durata unei băi să nu depășească 15 minute.
5. Menține inima sănătoasă
E dovedit faptul că baia reduce nivelul tensiunii arteriale, iar un studiu apărut în publicația medicală “The Journal Of Physiology” explică modul în care terapia cu apă caldă ajută la menținerea sănătății inimii, mai ales în cazul persoanelor sedentare, prin dilatarea vaselor sangvine și reducerea rigidității arterelor. Secretul e ca apa din cadă să nu fie totuși foarte fierbinte (efectul poate fi contrar celui expus mai sus), durata băii să nu fie mai mare de un sfert de oră, iar nivelul apei din cadă să nu depășească nivelul inimii.