Paciuli, aroma care îmblânzeşte gerul
25 octombrie 2018 Timp estimativ: ~2 min.
Paciuli, aroma care îmblânzeşte gerul
Paciuli e o plantă ce își are originile în India, unde e numită și puchaput, dar se cultivă în mai multe părți exotice ale lumii, cum ar fi Brazilia sau Filipine. Uleiul volatil rezultat în urma prelucrării e brun cu irizări roșcate sau verzi, e vâscos, dulce și extrem de persistent. Indienii erau convinși că aroma aceasta intensă atrage dragostea și prosperitatea, gonind, în schimb, insectele, așa că impregnau cu ea celebrele șaluri de cașmir pe care le exportau în Europa. În partea noastră de planetă, aroma de paciuli a fost recunoscută și adorată întâi de englezi, mari amatori de șaluri indiene.
Uleiul esențial – afrodisiac și miracol cosmetic
Uleiul esențial de paciuli se extrage din frunzele plantei, care sunt culese manual, apoi uscate trei zile înainte de distilare. Aroma rezultată este un amestec înnebunitor de picant cu dulce, asemănătoare moscului.
În cosmetică, paciuli are calități de hidratare a pielii, regenerare celulară și un puternic efect antiseptic. Uleiul de paciuli ajută pielii mature, uscate și fragile, dar face minuni și în cazul tenului cu probleme, iritat, acneic, cu pori deschiși. Inhalațiile cu ulei de paciuli îmbunătățesc starea de spirit, detensionează psihicul și aduc optimism. Aroma are și un puternic efect afrodisiac, fiind indicată în tratarea problemelor sexuale.
Un parfum greu de uitat
În parfumerie, uleiul de paciuli a pătruns târziu, abia în 1960, dar a devenit de atunci chintesența senzualității olfactive. Datorită proprietăților sale de fixare a altor substanțe și de stabilizare a formulei chimice, este utilizat ca notă de bază, întrucât contribuie la încetinirea procesului de evaporare a uleiurilor volatile, ajutând astfel la păstrarea aromei pe o perioadă mai lungă de timp.
La Sabon, după cum probabil ai observat deja, paciuli e vedetă. Cele mai iubite produse conțin această aromă ușor de iubit și greu de uitat. O poți găsi în cel mai de succes parfum de cameră al gamei, în săpunuri, unturi de corp, creme de mâini, în fabulosul ulei de duș, dar și în eleganta apă de toaletă PLV.28. Combinația de paciuli, lavandă și vanilie este absolut delicioasă, o vei adora!