Testarea pe animale - cum greșește industria de frumusețe
18 februarie 2022 Timp estimativ: ~2 min.
Mulți ani – prea mulți! – s-a promovat ideea că industria de frumusețe este nevoită să-și testeze produsele pe animale pentru că altfel nu se poate.
Înainte de toate, ce este un produs cosmetic vegan? Veganismul în industria de frumusețe presupune excluderea oricărei forme de exploatare a animalelor, atât a ingredientelor de origine animală, cât și a testării pe animale.
Există suficiente alternative etice de evaluare a siguranței unui produs, mult mai exacte decât testarea pe animale, care nici măcar nu oferă garanție 100%. ADN-ul fiecărui animal e diferit și modul în care organismul răspunde la anumite substanțe variază în funcție de specie.
Alternativele testării pe animale ar fi testarea in vitro (în laborator), pe modele de piele reconstituită, sau testarea pe subiecți umani voluntari.
De altfel, uleiurile vegetale, vitaminele, extractele de plante și numeroase ingrediente sintetice deja prezente pe piață nu necesită testare.
Din păcate, majoritatea brandurilor mari de cosmetice încă testează pe animale, dar stă în puterea fiecărui cumpărător să schimbe asta. Cum? Simplu: alegând produse și branduri care NU testează pe animale.
Spre exemplu, SABON a adoptat regulamentul UE privind testarea pe animale atunci când a fost introdus pentru prima dată, în 2004. Abia atunci, Uniunea Europeană a adoptat regulamentul care interzice torturarea animalelor, indiferent care ar fi ele, în slujba frumuseții.
Brandul nu face teste pe animale pentru produsele finite și, în plus, interzice achiziția de materii prime de la furnizori, atunci când acestea au fost testate pe animale în scopuri exclusiv cosmetice.
SABON este un brand 100% vegan, ceea ce înseamnă că produsele nu conțin ingrediente animale. Singurele subproduse de origine animală folosite sunt laptele de capră și mierea, pentru gama de săpunuri solide.
Cum îți poți da seama că o companie nu testează pe animale?
- Nu vând pe piața chineză - toate firmele care vând în China testează, fie și indirect, pe animale, pentru că legislația chineză impune acest lucru.
- Produc și vând local.
- Produsele lor nu sunt considerate dermatocosmetice - din 11 iulie 2013, în UE nu mai e permisă prin lege testarea cosmeticelor și produselor de îngrijire pe animale, cu câteva excepții. Legea nu se aplică în cazul cosmeticelor-medicament și dermatocosmeticelor.
- Pe etichete nu găsiți ingrediente ce ar putea fi de origine animală.