Cum previi alergia la cosmetice
25 octombrie 2018 Timp estimativ: ~2 min.
alergie-cosmetice
-Nu folosi niciodată produse expirate sau alterate. De câte ori deschizi cutia cu fond de ten sau pudra ta cea elegantă, în produs pătrund microorganisme, iar conservanţii (care şi ei pot da reacţii alergice) fac față „intrușilor“ cel mult un an de la desigilarea produsului cosmetic.
-Testeaza cosmeticele pe care nu le-ai mai folosit. Nu te grăbi să dai banii pe un fard nou apărut fără ca întâi să-l încerci pe pielea ta. Testarea se face aplicând o cantitate mică din produs pe partea internă a încheieturii şi aşteptând câteva ore pentru a observa dacă apare o reacţie locală.
-Citește cu atenţie etichetele, înainte de a cumpăra orice produs cosmetic – menţiuni precum „Testat dermatologic“ sau „Hipoalergic“ relevă faptul că potenţialul alergic al produsului este scăzut.
- Ai grijă să cureţi periodic pensulele şi aplicatoarele de fard. Bureţelul pentru fond de ten ar trebui să fie de unică folosinţă. Dacă nu-ţi permiţi câte unul pentru fiecare şedinţă de machiaj, mai bine întinde fondul de ten cu degetele – dar acestea să fie perfect curate!
- Nu folosi fardurile altcuiva şi nu împrumuta fardurile tale. Oricât de distractiv ar fi să te machiezi împreună cu prietenele, folosind toate aceeaşi trusă de farduri, rezistă tentaţiei. Rujul şi fardurile de ochi sunt cele mai expuse contaminărilor ce pot produce reacţii alergice agresive.
- Dacă ai un ten sensibil, folosește produse dedicate lui și de foarte bună calitate, cum ar fi spumantul de față de la Sabon, un produs de curățare a tenului pe bază de extracte naturale de rubarbă, ovăz şi porumb. Rubarba este renumită pentru proprietăţile sale de calmare a pielii.
Semnele dermatitei de contact
Dermatita de contact poate fi de două feluri: iritantă, care apare brusc şi se manifestă local, imediat ce foloseşti produsul cosmetic ce conţine un alergen, şi alergică, caz în care se poate manifesta şi la câteva zile după contactul cu substanţa agresoare. Primul tip de dermatită acţionează printr-o iritaţie superficială locală, dar în cazul celui de-al doilea tip, întregul sistem imunitar este alertat, leziunile alergice pot să apară şi în zone ale pielii ce n-au luat contact cu produsul respectiv, iar procesul inflamator este mai agresiv: pe piele apar vezicule cu lichid, ce ustură şi dau mâncărimi. Cosmeticele care conţin neomicină, formaldehidă sau lanolină sunt deseori vinovate de reacţii alergice severe.
Află ce produs e de vină!
În caz că-ţi apar frecvent iritaţii, în special pe față, şi nu ştii de la ce, renunţă, pentru câteva zile, la machiaj, iar după ce trece erupția, introdu pe rând în ritualul de machiaj câte un produs cosmetic(în fiecare zi altul) dintre cele pe care le foloseai frecvent (începând cu baza de machiaj – crema hidratantă şi de ochi - şi continuând cu fardurile propriu-zise: rimel, fond de ten, ruj, blush etc.)
Nu uita, de asemenea, să faci anual curăţenie generală în trusa de farduri:
- Rujul învechit se detectează după mirosul urât şi aspectul umed;
- Mascara are viaţă scurtă – arunc-o imediat ce se usucă sau începe să miroasă ciudat;
- Fondul de ten are în general un termen de garanție de un an de la desigilare, dar ai grijă să nu-l lași în bătaia soarelui sau la căldură;
- Fardurile de ochi şi obraz pot rezista în bună stare şi 2-3 ani, însă dacă se fărâmiţează sau au prins umezeală, renunţă la ele. Dacă ai pleoape care se irită uşor şi ten sensibil, fardul-pudră e de preferat celui lichid sau tuș. Produsele rezistente la apă ar trebui, de asemenea, evitate de către persoanele predispuse la alergii.