Alergia solară – cum o recunoşti şi cum o combaţi
21 iunie 2019 Timp estimativ: ~2 min.
Confundată deseori cu o iritație sau cu arsura solară, alergia apărută în urma expunerii la soare – mai precis, la lumină – este cu totul altceva.
În timp ce arsura solară apare în urma expunerii neprotejate (sau protejate necorespunzător) la radiațiile UV, iar pielea nu poate secreta suficientă melanină pentru a se apăra, alergia solară se manifestă atunci când sistemul imunitar reacționează la lumina soarelui, determinând așa-numita erupție polimorfă: pete roșii, răspândite neuniform pe piele, dureroase, însoțite de prurit intens (mâncărime). Continuarea expunerii la soare devine practic imposibilă după apariția erupției alergice, iar pielea trebuie lăsată să-și revină, într-un loc umbros și răcoros.
Nu toată lumea e predispusă alergiei la soare, dar în ultimii ani, din cauza subțierii drastice a stratului de ozon, mulți oameni au devenit alergici. Persoane care cu ani în urmă stăteau la plajă și se bronzau fără probleme, acum, fără o protecție potrivită, dezvoltă acest tip de alergie. Pielea foarte albă, care se arde ușor și se bronzează greu, are din start predispoziție către această afecțiune.
Dacă te recunoști în descrierea de mai sus, iată ce poți face:
Foloseşte creme cu SPF 50 şi fotoprotecţie
Încă de primăvara, de când lumina soarelui devine mai puternică, folosește cremă cu SPF 50 și fotoprotecție pe zonele expuse (față, mâini, decolteu). Creme de soare cu fotoprotecție găsești în farmacii, la raionul de dermocosmetice, iar ele au o formulă special concepută pentru a preveni alergia solară. Cele care se comercializează în supermaket nu oferă, de obicei, acest tip se fotoprotecție.
Expune-te la soare treptat
Înainte de concediul la mare, expune-te la soare treptat, în reprize scurte, folosind întotdeauna crema de protecție menționată în paragraful anterior.
Menţine-ţi pielea curată
Ai grijă ca pielea expusă la soare să fie mereu curată, lipsită de substanțe iritante. Nu folosi parfum direct pe piele și fă duș imediat după fiecare baie în mare sau în piscină – sarea și clorul pot stimula apariția alergiei.
Nu te expune la soare în timpul tratamentelor
Produsele cu retinol, antimicoticele, antibioticele, diureticele, precum și alte substanțe de ingerat sau aplicat pe piele o pot sensibiliza. Evită expunerea la soare până la finalizarea tratamentului pe care îl urmezi.
Evită expunerea la soare la orele amiezii
Evită orice tip de expunere la soare – inclusiv simplele plimbări – în intervalul orar critic: 11.00-16.00
Atenţie la alergiile solare!
În cazul apariției alergiei solare, medicul dermatolog va prescrie antihistaminicul potrivit. Hainele ce intră în contact cu pielea trebuie să fie din bumbac moale, pentru ca materialul să nu irite și mai rău leziunile. Și reține: cel mai eficient „medicament“ la care poți apela dacă faci alergie solară este UMBRA.